kwiaty leszczyny pns

Kwiaty leszczyny – właściwości lecznicze w Pytaniu na śniadanie.

Żywność głodowa to temat na przednówek. Nasi przodkowie niechadzający do supermarketów cenili, szanowali i czcili przyrodę – Matkę Naturę, która była ich żywicielką. Luty i marzec to bywały najtrudniejsze miesiące, w których często głód zaglądał w oczy, a zboże w spichlerzach kończyło się za szybko. Oczywiście cały rok te spichlerze zapełniano, zima wszak jest co roku i zapasy miał każdy. Każdy jednak wiedział, co można zbierać nawet w lutym, aby przeżyć zdrowo do wiosny. Uniwersalną rośliną była leszczyna – dawała zarówno cenne i łatwe w przechowywaniu orzechy laskowe, jak i dostępne już w lutym tzw. kotki, czyli kwiatostany męskie.

Nas jednak o tej porze roku bardziej interesują kwiaty leszczyny. Przede wszystkim dlatego, że można zbierać je świeże. Kwiaty, czyli kotki, są czasem bardzo długie i im bardziej dojrzałe, tym mniej pyłku zawierają. Warto zbierać je wtedy, kiedy nie są do końca otwarte i jeszcze pyłku jest dużo. Są one bardzo cennym surowcem zielarskim.

 

Kwiaty męskie leszczyny zawierają: pyłek, flawonoidy, alantoinę, triterpeny i fitosterole. (dr H. Różański). Mają działanie przeciwbakteryjne, łagodzące przerost gruczołu krokowego, leczące stany zapalne dróg moczowych oraz gardła, a także wspierające kobiety podczas menopauzy. Są więc doskonałym surowcem zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn. Dzieciom można podawać napar z kwiatów leszczyny przy przeziębieniach i bólach gardła.

 

Jako żywność kwiaty leszczyny również były historycznie używane, nawet tłoczono z nich olej.

 

„Korzec zebranych z pyłkiem i wysuszonych kotków daje 6–8 funtów, czyli garniec oleju”.
Gerald-Wyżycki

Więcej o leszczynie dowiesz się na pierwszym zjedzie Akademii Dzikiej Kuchni. 
To już w przyszły weekend !  

Kwiaty leszczyny w cieście

Składniki:

  • garść kotków leszczyny z pyłkiem,
  • pół szklanki mąki z ciecierzycy,
  • szklanka wody,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • szczypta kurkumy.

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z wodą i przyprawami, zostawić do napęcznienia. Do ciasta wrzucić kotki leszczyny, smażyć 2 minuty na maśle. Można piec w piekarniku. Można używać również zwykłego ciasta na naleśniki, wymieńcie jednak mąkę pszenną na dobrą orkiszową.

Mąką leszczynowa

Składniki i przygotowanie:

Kwiaty zebrać w czasie, kiedy mają najwięcej pyłku. Wysuszyć na papierze, pilnując, aby nie stracić pyłku. Zmielić. Przesiać przed sitko do konsystencji mąki. Można dodawać w niewielkich ilościach: do 10 proc. do ciast, chleba, placków i naleśników. Mąka nadaje się do zagęszczani zup i sosów oraz jako przyprawa do dań warzywnych.  

Zapraszam do Akademii Dzikiej Kuchni, poznasz dzikie rośliny jadalne w ich naturalnym środowisku oraz jak i gdzie możesz je wykorzystać.

Odkrywaj razem ze mną sekrety dzikiej kuchni i ziołoznawstwa na kanale DziczeJemy. Zapisz się, aby być na bieżąco z nowościami kulinarnej przygody z roślinami jadalnymi i naturalnymi metodami zdrowego życia. Smacznej podróży życia pełnej zielonych inspiracji!

☕Postaw mi kawę 

Bądź na bieżąco 

Zapisz sie do newsletter

Dodaj komentarz