Kiszone stokrotki – kultowy przepis

Każdy przepis ważny, nie wiem, które szybciej tutaj wrzucać, żeby jak spisać to co już kiedyś wymyśliłam. No, ale kiszone stokrotki naprawdę muszą tutaj już być. Jak to było?

Stokrotki w słoiczku, przed zakiszeniem

Wpis na facebooku z 3 maja 2017 roku, przypadkiem się okazało. Także dzisiaj 3 rocznica kiszenia stokrotek.

’Brak słońca nie przeszkadza mojej dzikiej plantacji stokrotek w nieustającym kwitnieniu . Mam ich tyle że pokusiłam się o zamknięcie tej cudnej urody kwiatuszków w słoiczkach. Miałam pomysł na syrop ,ale cukier się skończył , i to dość dawno

….Za to soli i wody mam pod dostatkiem , więc stokrotki zostały ,hmmm ….ukiszone ? To eksperyment, wierzę jednak w tę metodę.Trzymajcie kciuki , próba smaku niedługo !’

Kiszone stokrotki już w słoiczku, malowniczo do góry dnem.

Próba była udana, stokrotki wyszły smaczne. Jaki mają smak? Delikatny, zdecydowanie delikatniejszy niż ogórki kiszone. Ale nie są bez smaku, kilka osób, które nie przepadają za kiszonkami, napisało, że to stokrotki to ten poziom kwaśności, który im odpowiada i dzięki nim zaczęły przygodę z kiszonkami.

Rok później, w 2018 roku Małgosia Kalemba Dróżdż napisała na swoim blogu o moich kiszonych stokrotkach, jest mi z tego powodu bardzo miło. Małgosia, jeżeli jeszcze jej nie znacie, napisała kilka świetnych książek o dzikich roślinach jadalnych. Są absolutnie obowiązkowe u każdego amatora chwastów.

W tym roku podałam dokładny przepis na kiszone stokrotki, i dzielę się nim poniżej. Ja robię je tak samo jak inne dzikie kiszonki, na przykład kiszone pączki i łodygi mniszka.

Kiszone stokrotki.


Świeże stokrotki zalewamy wodą z solą. 1 łyżka soli na 1 litr wody.
Zakręcam słoik. Odstawiam.
Po kilku dniach, najczęściej po tygodniu stokrotki są gotowe. Czasem dolewam troszkę słonej wody, jeżeli podczas kiszenia za bardzo wykipiało.
Kiszenie to jedna z najlepszych form konserwacji żywności, a jednocześnie podnoszenia jej jakości. Kiszonki to superfood, a dzikie warzywa kiszone to superfood +++.
Jak będą gotowe, wstawię zdjęcie.

Edit. Cytując dr Różańskiego, ponieważ pytacie co robią stokrotki oprócz tego, że piękne są.

„Skład chemiczny.
Surowiec zawierają olejek eteryczny, flawonoidy, saponiny, gorycz, garbniki, kwasy, sole, witaminy i inne substancje nie zbadane.
Działanie.
Stokrotka działa przede wszystkim moczopędnie, odtruwająco, zapobiega powstawaniu obrzęków i kamicy moczowej, reguluje przemianę materii, obniża ciśnienie krwi, reguluje wypróżnienia i cykl miesiączkowy.”

#stokrotkapospolita
#bellisperennis
#gänseblümchen #daisy #kiszonestokrotki #kiszonki #forager #foraging #wildesgemüse #eingelegtesgemüse #eingelegtegänseblümchen #pickled #pickledveggies #pickleddaisy #superfood

Kiszone stokrotki zaraz po zalaniu zalewą, czyli wodą z solą.

I na koniec najważniejsze pytanie od Was.

Jak jeść kiszone stokrotki?

Odpowiadam – za ogonek i ze smakiem

Justyna

6 thoughts on “Kiszone stokrotki – kultowy przepis

  1. Zdjęcia na górze BARDZO różnią się od zdjęcia na dole. (Na tych górnych zdecydowanie widać czerwień kwiatów, na dolnym całe kwiaty są białe z żółtym środkiem). Nie jestem specjalistą stokrotkologiem, stąd pytanie: czy zdjęcia pokazują dwie zupełnie odmienne rośliny?

    1. Stokrotki mają tendencję do wybarwiania płatków. A także podczas kiszenia rozwinęły się i straciły te czerwone końcówki. Poza tym wszystko w porządku, stokrotki można jeść w każdej ich fazie rozwoju. Także można jeść te ogrodowe, dużo bardziej czerwone.

Dodaj komentarz