
Ulubione kiszone pączki mniszka, i nie tylko.
Ulubione kiszone pączki mniszka, i nie tylko. Zbierając kwiaty mniszka na syrop, pożałowałam rok temu ogromnych ilości zostających łodyg kwiatowych. A przecież jak cały mniszek są jadalne. Ukisiłam je tak samo jak pączki. I jestem

Horta z liści mniszka
Hit ostatnich warsztatów różnych moich.Horta z liści mniszkaLiście mniszka umyte i przebrane gotujemy 10 minut.Na patelni, na maśle dusimy pokrojoną cebulę z ząbkiem czosnku.Dodajemy odcedzone liście ( wywar można wypić).Dodajemy pokrojone oliwki, kilka minut razem

Zapomniane dzikie zioła w kuchni
Występ Justyny Pargieła w PNŚ TUTAJ LINK < #PNŚ #media #telewizja #dzikiezioła #historiaziół

Wstęp do programu Moniki Więckowskiej o octach
Występ Justyny Pargieła w Lubelska Agro Zima TUTAJ LINK < #lubelskaagrozima #media #telewizja #wywiad #octy

Mniszek lekarski – chwast o niezwykłych właściwościach
Występ Justyny Pargieła w PNŚ TUTAJ LINK < #PNŚ #media #telewizja #mniszeklekarski #dzikiezioła

Zielarka Justyna Pargieła
Występ Justyny Pargieła w Etno po Lubelsku TUTAJ LINK < #etnopolubelsku #media #telewizja #JustynaPargieła #zielarka

Dzikie zioła na wielkanocnym stole
Występ Justyny Pargieła w PNŚ Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Dlatego coraz częściej bedziemy Wam proponowac ciekawe potrawy. Dzisiaj skupimy się na “dzikiej wielkanocy”, czyli jadalnych chwastach oraz roślinach dziko rosnących, któe świetnie sprawdzą się

Śniadanie – twaróg pełen ziół, do jakich potraw pasuje oregano i tymianek?
Występ Justyny Pargieła w PNŚ TUTAJ LINK < CZĘŚĆ I Śniadanie – twaróg pełen ziół TUTAJ LINK < CZĘŚĆ II Oregano w kuchni TUTAJ LINK < CZĘŚĆ III Do jakich potraw dodawać oregano? TUTAJ

Właściwości lecznicze przypraw
Występ Justyny Pargieła w PNŚ TUTAJ LINK < #PNŚ #media #telewizja #przyprawy

Rodzaje bólów brzucha i domowe metody ich zwalczania
Występ Justyny Pargieła w PNŚ Beztroskie jedzenie, brak refleksji w dobieraniu składników i folgowanie sobie wieczorami mogą prowadzić do niestrawności, bólów brzucha i wzdęć. Dolegliwości brzuszne nie biorą się jednak tylko z przejedzenia. Jakie wyróżniamy

Kwiatowe lemoniady z dodatkiem ziół i cytrusów
Występ Justyny Pargieła w PNŚ Robi się coraz cieplej, musimy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu, a do tego wokół nas wszystko kwitnie. Może połączyć te dwa fakty? Zrobimy lemoniady kwiatowe. TUTAJ LINK < #PNŚ #media #telewizja

Domowe syropy na podniesienie odporności i przeziębienie
Występ Justyny Pargieła w PNŚ Przyszła jesień, a wraz z nią spadek odporności. Coraz szybciej dopada nas przeziębienie. Sposobem na podniesienie odporności i pierwsze objawy przeziębienia mogą być domowe syropy. Proponujemy te z cebuli, dzikiego

Niebieska herbata podbija Instagram
Występ Justyny Pargieła w PNŚ TUTAJ LINK < #PNŚ #media #telewizja #herbaty #niebieskaherbata #Klitoriaternateńska

Warsztat zielarski połączony z dziką kuchnią 8 LIP O 10:00 – 9 LIP O 13:00
Warsztat zielarski połączony z dziką kuchnią – poprowadzi Justyna PargiełaJustyna Pargieła jest zielarzem-fitoterapeutą i naturopatą, sposobów na zdrowie i urodę poszukuje na łące, w lesie i w ogrodzie.Wychowana w lesie, zbierała od dzieciństwa zioła z

Spacer zielarski i warsztaty kulinarne – Sonairte – Irlandia Sonairte NIEDZIELA, 11 CZERWCA 2023 O 11:00 – 15:00
Justyna Pargieła jest zielarką-fitoterapeutką i naturopatką, sposobów na zdrowie i urodę poszukuje na łące, w lesie i w ogrodzie.Wychowana w lesie, zbierała od dzieciństwa zioła z babcią i starszą siostrą. Od 18 roku życia jest

Warsztaty kadzidlarskie – Sonairte – Irlandia NIEDZIELA, 11 CZERWCA 2023 O 15:30 – 19:30
Program:Wykład nt. historii kadzidlarstwa w magii, medycynie i życiu codziennym.Warsztaty z tworzenia kadzideł, rozpoznawania żywic i ziół suchych, przygotowywania mieszanki wg podanego przepisu oraz własnego pomysłu, robienia miotełek ze świeżych ziół. Okadzanie od wieków było stosowane

Spotkanie autorskie z Justyną Pargiełą – Dublin SOBOTA, 10 CZERWCA 2023 O 19:00 – 21:00
20 Fitzwilliam Place, Dublin, County Dublin, D02 YV58, Ireland Bilety · 6,52 € www.eventbrite.ie/e/spotkanie-autorskie-z-justyna-pargiea-autorka-dziczejemy-w-kuchni-tickets-628838883027 Publiczne · Każdy na Facebooku i poza nimJustyna Pargieła Ziołoznawczyni – studia podyplomowe na Uniwersytecie Rzeszowskim – 2016 Towaroznawca zielarski, kosmetyków i żywności funkcjonalnej – studia podyplomowe na PWSZ

Energia ziół – DziczeJemy, W Polu Życia 27 MAJ O 10:00 – 28 MAJ O 17:00
Najlepszą inwestycją jest nauka.Poznaj rośliny, które będąc w najbliższym otoczeniu, mogą być Twoją żywnością, codzienną a jednocześnie o najwyższej jakości.Podczas spaceru nauczysz się rozpoznawać rośliny – dzikie warzywa, inaczej patrzeć na superfood potocznie zwany chwastami.Poznasz

Spacer ziołowy i warsztaty z dzikiej kuchni z Justyną Pargiełą PIĄTEK, 19 MAJA 2023 O 17:00 – 20:00
Zapraszamy na wiosenne warsztaty z Justyną Pargiełą -znaną i doświadczoną zielarką.To pierwsze takie warsztaty w naszej CUDownej przestrzeni i na pewno nie ostatnie Najpierw udamy się na spacer do naszego przepięknego puławskiego parku by nauczyć się

Warsztaty dzikiej kuchni w Teresinie SOBOTA O 12:00 – 16:00
Najlepszą inwestycją jest nauka.Poznaj rośliny, które będąc w najbliższym otoczeniu, mogą być Twoją żywnością, codzienną a jednocześnie o najwyższej jakości. Podczas spaceru nauczysz się rozpoznawać rośliny – dzikie warzywa, inaczej patrzeć na superfood potocznie zwany

O herbatkach utlenianych i octach
Występ Justyny Pargieła w Lubelska Agro Zima TUTAJ LINK < #lubelskaagrozima #media #telewizja #herbaty #utlenianeherbaty #octy

O ziołach, które można zimą uprawiać w domu
Występ Justyny Pargieła w Lubelska Agro Zima TUTAJ LINK < Mój występ od 8 minuty #lubelskaagrozima #media #telewizja #zioła #dzikiezioła

Żywiczne kadzidła – zrób je w domu
Występ Justyny Pargieła w Pytaniu na Śniadanie na temat – Żywiczne kadzidła – zrób je w domu TUTAJ LINK < #pnś #media #telewizja #kadzidła #żywica #DIY

Herbatki odchudzające – czy działają?
Występ Justyny Pargieła w Pytaniu na Śniadanie na temat – Herbatki odchudzające – czy działają? TUTAJ LINK < #pnś #media #telewizja #odchudzanie #herbatkaodchudzajaca

Od-żyw się z DziczeJemy – Wyzwanie kulinarne 21 dni 21 MAR – 4 KWI
Czas trwania wyzwania to 21 dni Na co Was zapraszam ? Na 21 dni zmiany swojego żywienia. Na jakie? Na moje autorskie połączenie, w wersji wegetariańskiej, żywienia opisanego przed dr Stevena Grundy w książce Roślinne

TCMsklep.pl MycoMedica
Kod rabatowy 10% na produkty MycoMedica w TCMsklep.pl to: dziczejemy

Juleco czarnyczosnek.pl & Greckie zioła GReco Products
Zniżka 5% w sklepie https://czarny-czosnek.pl/ na hasło: dziczejemy Zniżka obejmuje zioła greckie,

Warsztaty kadzidlarskie – 12.03.23 – Brzeg
Serdecznie Zapraszamy w piękne przestrzenie Joga Brzeg na… Warsztaty kadzidlarskie z Justyną Pargiełą. Warsztaty rozpoczniemy wykładem wprowadzającym, po którym przystąpimy do przygotowywania mieszanek kadzidlarskich oraz miotełek. Będziemy używać 10 rodzajów żywic oraz suszonych i świeżych

Dzikie rośliny jadalne w kuchni – 09.03.23 – Zamek królewski w Niepołomicach
Zapraszamy serdecznie 9 marca wszystkich na spotkanie autorskie z Justyną Pargiełą, które odbędzie się na Zamku Królewskim w Niepołomicach w jednej z piwnic. Podczas spotkania będzie można zakupić książkę. Autorka książki opowie o roślinach dziko

Zapisy na warsztaty: “Dzika Kuchnia Wczesną Wiosną. Korzystamy w Kuchni z Dzikich Roślin Jadalnych” 11.03.23 – Zamek Piastów Śląskich
Serdecznie zapraszamy Państwa na warsztaty z wyjątkową osobą – Panią Justyną Pargiełą, która swoje życie zarówno prywatne jak i zawodowe związała z naturą i wartością jakie wnosi ona do naszego zdrowia i życia. Każde spotkanie

Dzikie rośliny jadalne w kuchni. Spotkanie autorskie z Justyną Pargiełą – zmiana daty na 22.03.23 – Ruda Śląska
Zmiana – w Rudzie Śląskiej będę 22.03 Zmiana – w Rudzie Śląskiej będę 22.03 Dzień Kobiet spędzimy wyjątkowo, dziko i ziołowo z kobietą bardzo nietuzinkowąJustyna Pargieła to wybitna zielarka, naturopatka, fitoterapeutka, specjalistka od dzikich roślin

Dziki ogród – jedyna słuszna droga
Marzeniem moim było zawsze mieszkać w ogrodzie, w którym z każdego krzaczka mogę coś skubnąć i zjeść. Nie było w tym marzeniu codziennej ciężkiej pracy z pieleniem grządek, podlewaniem i gracowaniem. Na co dzień obserwowałam
Dzika kuchnia na kanale Wiedza dla Wszystkich – playlista
Witajcie Zapraszam Was do oglądania już 5 odcinków moich opowieści o dzikiej kuchni, nieuprawnych roślinach jadalnych i różnorodności żywieniowej. Nagrania powstały dla kanału Wiedza dla Wszystkich. Odcinków będzie więcej, i będą widoczne w playliście. https://youtube.com/playlist?list=PLCVpAAZailg9umeLZ25Bbp8TKeuAcONUz

Botaniczne eliksiry – ziołowa niespodzianka
Zbieram i czytam książki o ziołach, przeróżne. Kocham stare wydania, dawne zielniki, ale także opracowania nowsze, młodych autorów. Rośliny i zioła to temat rzeka, z różnych stron można do nich podchodzić. Szanując wiedzę, tradycję, zasady

Receptariusz ziołowy – księga ze snu
Miałam kiedyś sen. Drewniana chata w górach, na belkach rozwieszone pęki suszonych ziół. Po lewej stronie w rogu stoi wielki dębowy kredens. Otwieram szufladę i wyjmuję z niej księgę. Jest bardzo cenna, drobnym drukiem zapisano

Odporność z natury – czemu tego nie uczą w szkole?
Najważniejszym tematem tej jesieni, 2020 roku, powinna być odporność. Nasza naturalna, o którą należy zadbać wszelkimi znanymi metodami. Ta wiedza nie jest tajemna, ale przyznaję, w natłoku innych informacji, że o niej nie słychać. Na

Poezja ziołowa pisana prozą
O czym szumią zioła, Podręcznik Ziołolecznictwa tom 1, to debiut książkowy Ruty Kowalskiej, która nawet imię ma ziołowe. Niech Was nie zmyli słowo debiut, pozycja ta jest doskonale opracowana, z ponad 300 podanymi źródłami, i

Jesień z dzikimi roślinami jadalnymi – webinar
W ostatni poniedziałek września miałam przyjemność przeprowadzić live na platformie Holiapp.me. Był to drugi webinar, pierwszy odbył się w czerwcu i tutaj macie link, pod którym możecie go obejrzeć – Dzikie rośliny jadalne w codziennej

Historyczne i współczesne mieszanki ziołowe – recenzja
Jak chyba wszyscy zielarze których znam, miewam problem z za dużą ilością książek o ziołach na swoich półkach, szczególnie jak wyjeżdżam na dłużej i chcę mieć wszystkie przy sobie. Taki sam problem mam w drugą

Frytki z batatów z olejem z czarnuszki
Obiecałam, że będę testować kulinarne zastosowanie oleju z czarnuszki. To dość trudne, ponieważ jego wyrazisty smak dominuje i zabija inne aromaty. Udało mi się jednak takie jedno danie, i jestem z niego bardzo zadowolona. Naprawdę

Jak rozpoznać czerwoną koniczynę?
Sezon w pełni, wszystko rośnie jak szalone. Czerwona koniczyna Trifollium pratense także. Uczestnicy moich warsztatów często pamiętają z dzieciństwa wysysanie słodkiego soku z rurkowych kwiatów w główce kwiatu. Ten słodki smak również przyciąga pszczoły i

Jak rozpoznać krwawnik ?
Krwawnik zwyczajny, to zioło, które zaczyna kwitnąć w czerwcu i wtedy dość łatwo już można je znaleźć. Teraz przeżywa swój najlepszy czas, i w żyznych miejscach można znaleźć duże kępy kwitnącego krwawnika. To zioło, które

Ciasto ucierane makowo – porzeczkowe
Tego jeszcze nie było. Ciągle pokazujemy tylko surówki, sałatki i dania wytrawne a czasem deser też potrzebny. Mamy sezon na czerwoną porzeczkę, i wyjątkowo nam posmakowała w połączeniu z makiem. Trochę jednak nietypowo, będzie to
Zielnik Syreniusza jako źródło starej zielarskiej wiedzy
Lubię stare zielniki, one mają w sobie to “coś”, cząstkę magii, historii, kawałek legendy. Czytając je, oczami wyobraźni widzę starą aptekę z mosiężnymi moździerzami, kobiety zbierające zioła do płacht materiałów, i niosące je na plecak.

Jak rozpoznać podagrycznik – film na YouTube
Właściwie, to powinien być pierwszy post na tym blogu. Przecież moja przygoda z dzikimi roślinami jadalnymi zaczęła się właśnie od podagrycznika! Ale o tym napiszę osobny post. Dzisiaj chciałam Wam pokazać jak w prosty sposób

Jak rozpoznać dziurawiec – YouTube
Tutaj znajdziecie link do mojego pierwszego filmu na YouTubie. Nagrywam i będę nagrywać spontanicznie krótkie filmiki. Na początek jak rozpoznawać najważniejsze sezonowe zioła. Jak rozpoznać dziurawiec – YouTube, to mój debiut na tej platformie z

Czarny bez w Radio Kielce
Sezon już się kończy, ale gdzieniegdzie jeszcze można uzbierać ostatnie białe kwiaty czarnego bzu. We wpisie na Radio Kielce znajdziecie przepis na syrop z niego. Kwiaty można suszyć, wytwarzać z nich syrop, wino, ocet czy

O pokrzywie w Radio Kielce
W maju pojawiła się również w Radio Kielce audycja o pokrzywie. W linku krótki wpis na jej temat, oraz poniżej do odsłuchania audycja. Zapraszam https://www.radio.kielce.pl/post-106406 Tutaj przepisy z pokrzywą Zielony koktajl mocy, z chwastami Zupa