Blog

Zdjęcie produktów Dobre Konopie
Polecane

Dobrekonopie.pl

               Kod rabatowy 10%  w sklepie Dobrekonopie.pl to:                                            

Read More »
MycoMedica produkty
Polecane

TCMsklep.pl MycoMedica

Kod rabatowy 10%  na produkty MycoMedica w TCMsklep.pl  to:                                                dziczejemy

Read More »
Warsztaty kadzidlarskie w Brzegu- prowadzi: Justyna Pargieła
Zbliżające się warsztaty

 Warsztaty kadzidlarskie – 12.03.23 – Brzeg

Serdecznie Zapraszamy w piękne przestrzenie Joga Brzeg na… Warsztaty kadzidlarskie z Justyną Pargiełą. Warsztaty rozpoczniemy wykładem wprowadzającym, po którym przystąpimy do przygotowywania mieszanek kadzidlarskich oraz miotełek. Będziemy używać 10 rodzajów żywic oraz suszonych i świeżych

Read More »
Dzikie rośliny jadalne

Dziki ogród – jedyna słuszna droga

Marzeniem moim było zawsze mieszkać w ogrodzie, w którym z każdego krzaczka mogę coś skubnąć i zjeść. Nie było w tym marzeniu codziennej ciężkiej pracy z pieleniem grządek, podlewaniem i gracowaniem. Na co dzień obserwowałam

Read More »

Dzika kuchnia na kanale Wiedza dla Wszystkich – playlista

Witajcie Zapraszam Was do oglądania już 5 odcinków moich opowieści o dzikiej kuchni, nieuprawnych roślinach jadalnych i różnorodności żywieniowej. Nagrania powstały dla kanału Wiedza dla Wszystkich. Odcinków będzie więcej, i będą widoczne w playliście. https://youtube.com/playlist?list=PLCVpAAZailg9umeLZ25Bbp8TKeuAcONUz

Read More »
Dzikie rośliny jadalne

Botaniczne eliksiry – ziołowa niespodzianka

Zbieram i czytam książki o ziołach, przeróżne. Kocham stare wydania, dawne zielniki, ale także opracowania nowsze, młodych autorów. Rośliny i zioła to temat rzeka, z różnych stron można do nich podchodzić. Szanując wiedzę, tradycję, zasady

Read More »
Receptariusz ziołowy okładka
Książki które polecam

Receptariusz ziołowy – księga ze snu

Miałam kiedyś sen. Drewniana chata w górach, na belkach rozwieszone pęki suszonych ziół. Po lewej stronie w rogu stoi wielki dębowy kredens. Otwieram szufladę i wyjmuję z niej księgę. Jest bardzo cenna, drobnym drukiem zapisano

Read More »
Odporność z natury okładka
Książki które polecam

Odporność z natury – czemu tego nie uczą w szkole?

Najważniejszym tematem tej jesieni, 2020 roku, powinna być odporność. Nasza naturalna, o którą należy zadbać wszelkimi znanymi metodami. Ta wiedza nie jest tajemna, ale przyznaję, w natłoku innych informacji, że o niej nie słychać. Na

Read More »
Książki które polecam

Poezja ziołowa pisana prozą

O czym szumią zioła, Podręcznik Ziołolecznictwa tom 1, to debiut książkowy Ruty Kowalskiej, która nawet imię ma ziołowe. Niech Was nie zmyli słowo debiut, pozycja ta jest doskonale opracowana, z ponad 300 podanymi źródłami, i

Read More »
Dzikie rośliny jadalne

Jesień z dzikimi roślinami jadalnymi – webinar

W ostatni poniedziałek września miałam przyjemność przeprowadzić live na platformie Holiapp.me. Był to drugi webinar, pierwszy odbył się w czerwcu i tutaj macie link, pod którym możecie go obejrzeć – Dzikie rośliny jadalne w codziennej

Read More »
Przepisy kulinarne

Frytki z batatów z olejem z czarnuszki

Obiecałam, że będę testować kulinarne zastosowanie oleju z czarnuszki. To dość trudne, ponieważ jego wyrazisty smak dominuje i zabija inne aromaty. Udało mi się jednak takie jedno danie, i jestem z niego bardzo zadowolona. Naprawdę

Read More »
Dzikie rośliny jadalne

Jak rozpoznać czerwoną koniczynę?

Sezon w pełni, wszystko rośnie jak szalone. Czerwona koniczyna Trifollium pratense także. Uczestnicy moich warsztatów często pamiętają z dzieciństwa wysysanie słodkiego soku z rurkowych kwiatów w główce kwiatu. Ten słodki smak również przyciąga pszczoły i

Read More »
Dzikie rośliny jadalne

Jak rozpoznać krwawnik ?

Krwawnik zwyczajny, to zioło, które zaczyna kwitnąć w czerwcu i wtedy dość łatwo już można je znaleźć. Teraz przeżywa swój najlepszy czas, i w żyznych miejscach można znaleźć duże kępy kwitnącego krwawnika. To zioło, które

Read More »
Przepisy kulinarne

Ciasto ucierane makowo – porzeczkowe

Tego jeszcze nie było. Ciągle pokazujemy tylko surówki, sałatki i dania wytrawne a czasem deser też potrzebny. Mamy sezon na czerwoną porzeczkę, i wyjątkowo nam posmakowała w połączeniu z makiem. Trochę jednak nietypowo, będzie to

Read More »
Młody podagrycznik
Dzikie rośliny jadalne

Jak rozpoznać podagrycznik – film na YouTube

Właściwie, to powinien być pierwszy post na tym blogu. Przecież moja przygoda z dzikimi roślinami jadalnymi zaczęła się właśnie od podagrycznika! Ale o tym napiszę osobny post. Dzisiaj chciałam Wam pokazać jak w prosty sposób

Read More »
Dziurawiec zwyczajny
YouTube

Jak rozpoznać dziurawiec – YouTube

Tutaj znajdziecie link do mojego pierwszego filmu na YouTubie. Nagrywam i będę nagrywać spontanicznie krótkie filmiki. Na początek jak rozpoznawać najważniejsze sezonowe zioła. Jak rozpoznać dziurawiec – YouTube, to mój debiut na tej platformie z

Read More »
Dzikie rośliny jadalne

Czarny bez w Radio Kielce

Sezon już się kończy, ale gdzieniegdzie jeszcze można uzbierać ostatnie białe kwiaty czarnego bzu. We wpisie na Radio Kielce znajdziecie przepis na syrop z niego. Kwiaty można suszyć, wytwarzać z nich syrop, wino, ocet czy

Read More »
Pokrzywa
Dzikie rośliny jadalne

O pokrzywie w Radio Kielce

W maju pojawiła się również w Radio Kielce audycja o pokrzywie. W linku krótki wpis na jej temat, oraz poniżej do odsłuchania audycja. Zapraszam https://www.radio.kielce.pl/post-106406 Tutaj przepisy z pokrzywą Zielony koktajl mocy, z chwastami Zupa

Read More »
Dzikie rośliny jadalne

Weekend z dziką kuchnią i ziołami 20-21 czerwca 2020

Postanowiłam dać Wam możliwość zanurzenia się w zbieraniu i gotowaniu z dzikich roślin jadalnych, chociaż przez dwa dni.Będziemy chodzić na spacery, rozpoznawać, zbierać, gotować, kisić i octować a także zbierać zioła na kadzidła. Na co

Read More »
Live 07 czerwca 2020
Dzikie rośliny jadalne

Dzikie rośliny jadalne w codziennej diecie – live

Już w najbliższą niedzielę, 7 czerwca 2020 o godz. 19.00 na poprzez platformę Holiaap.me odbędzie się live z moim udziałem. Pierwszy w moim życiu i przyznaję, że się stresuję. Uwielbiam mówić o dzikich roślinach jadalnych

Read More »
Dzikie rośliny jadalne

Dzika kuchnia i kiszonki w Krakowie – warsztaty

Razem z Renią, prowadzącą magiczne miejsce w Krakowie- Szamankę, zapraszamy na warsztaty już 13 czerwca, w sobotę. Temat będzie dość rozbudowany, czasu już troszkę mniej, ale obiecuję, że zachęcę Was do poznawania, jedzenia i kiszenia

Read More »
Dzikie rośliny jadalne

Sałatka z liści lipy z olejem konopnym

Wiem, że to śmiesznie wygląda, ale liście lipy najbardziej lubię prosto z drzewa. Czyli poprzez obgryzanie gałązek. Podobnie jak jedzą je nasze owce, Hania i Bania. Doskonale je rozumiem. Młode liście lipy są delikatne, smaczne,

Read More »
Dzikie rośliny jadalne

Stokrotki sposobem na detoks – w Radio Kielce

Dzisiaj w Radio Kielce można mnie było usłyszeć jak mówiłam o stokrotkach. Poniżej link do strony, będzie mi miło jak zajrzycie. Używacie stokrotek? Kto jada? Kto pija napar ze stokrotek? Wiecie, ja pięknie oczyszczają krew

Read More »
Dzikie rośliny jadalne

Zielony koktajl mocy, z chwastami

Wiosna to czas, w którym mamy szczególną potrzebę oczyszczenia organizmu, wzmocnienia go i nabrania lepszej figury przed latem. Dobrą metodą jest wprowadzenie do codziennych posiłków zielonego koktajlu. Można zacząć od bardzo popularnego selera naciowego, jarmużu

Read More »
Kwiaty mniszka, stokrotka i bluszczyk kurdybanek
Dzikie rośliny jadalne

Ocet z kwiatów mniszka, po syropie.

Octy żywe, z naturalnej fermentacji można robić z wielu surowców. O samych octach napiszę osobno, mam trochę fajnych ciekawostek również ze świata, zebranych przy okazji pisania artykułów. Dzisiaj chciałabym Wam napisać posta o occie tytułowym,

Read More »
Składniki surówki
Dzikie rośliny jadalne

Surówka z liści mniszka, jabłka i pomarańczy.

Mniszek lekarski to wspaniała roślina, o szerokich dobroczynnych właściwościach, którą warto na stałe wprowadzić do diety. Pamiętam z książek Ireny Gumowskiej czytanych w młodości o wyjątkowej urodzie Francuzek, które stale jadają liście mniszka w surówkach.

Read More »

Omlet z czosnkiem niedźwiedzim

Omlet z czosnkiem niedźwiedzim. Na śniadanie lub kolację, a może być również na obiad. Aromat czosnku jest tutaj mniej odczuwalny, ale na tyle, aby było smacznie i ciekawie. To ostatni dzwonek na świeże liście czosnku

Read More »
Kwiaty mniszka, stokrotka i bluszczyk kurdybanek
Dzikie rośliny jadalne

Mniszek lekarski w Radio Kielce

W sobotę 02 maja 2020, kilka słów o stosowaniu mniszka lekarskiego, można było usłyszeć w Radio Kielce. Zapraszam http://www.radio.kielce.pl/pl/post-105344 Justyna O mniszku Duszone liście mniszka i co z ich gorzkim smakiem Kiszone pączki i łodygi

Read More »
Dzikie rośliny jadalne

Kiszone stokrotki – kultowy przepis

Każdy przepis ważny, nie wiem, które szybciej tutaj wrzucać, żeby jak spisać to co już kiedyś wymyśliłam. No, ale kiszone stokrotki naprawdę muszą tutaj już być. Jak to było? Wpis na facebooku z 3 maja

Read More »

Zupa pokrzywowa na kaszy jaglanej.

Pomysł z 2016 roku inspirowany przepisem z książki Małgosi Kalemby-Dróżdż. Lubię szybkie i proste przepisy, a także takie, które można potem dopasowywać do różnych posiadanych składników i tworzyć różne warianty potraw. Wczoraj zamieściłam relację z

Read More »
Olej makowy
Przepisy z olejami

Mak i marchewka

Często pytacie o inspiracje do używania naszych olejów na co dzień. My polecamy dodawanie ich do sałatek i surówek, ale czasem brak pomysłu. Ostatnio chodzi za mną surówka z marchewki, taki obiadowy standard, nie zawsze

Read More »
Liście babki w cieście
Relacje z warsztatów

Relacje z warsztatów

Dla wszystkich nowych i stałych gości wrzucam link z warsztatów, jakie odbyły się w 2016 roku w Warszawie, w świetnym miejscu, którego już nie ma. Jednym z gości była przesympatyczna Anna Kusiak-Gibowska, która na swoim

Read More »

Najlepszy tonik jaki piłam, tonik z kwiatów mniszka

Zimne maceraty, czyli zalewanie ziół zimną wodą, to jeden z sposobów na korzystnie z nich. Szczególnie popularny w Szwajcarii, ale Bułgarzy również macerują zioła w zimnej wodzie. Bardzo popularne jest również picie w Paragwaju terere,

Read More »
Dzikie rośliny jadalne

Kiszone łodygi i pączki mniszka , hit na facebooku

3 maja ubiegłego roku zamieściłam poniższy post, z przepisem na kiszone łodygi i pączki mniszka na facebooku, i ma on tam, rekordową jak dla mnie liczbę udostępnień, ponad 300. Bardzo się cieszę, i mam nadzieję,

Read More »
Dzikie rośliny jadalne

Relacja z warsztatów kiszenia w Radoszycach

W październiku 2019 miałam przyjemność gościć w Kole Gospodyń Wiejskich znad Plebanki w Radoszycach. Przesympatyczne panie przygotowały razem kilka różnych kiszonek, dodając również liście mniszka. On jest dostępny większość część roku. Zapraszam do relacji http://www.radio.kielce.pl/pl/post-93116

Read More »

Witaj w moim świecie

Nadszedł czas, najwyższy zresztą, aby to co od 4 lat publikuję w mediach społecznościowych przenieść na bloga. Jest więc blog i ja jestem tutaj. Znajdziecie tutaj przepisy na potrawy z dzikich roślin jadalnych, inspiracje do

Read More »

O soku z brzozy w Radio Kielce, krótka audycja

Zbieram na bloga, wszystko co gdzieś zaistniało z moim udziałem. Także dzisiaj zamieszczam krótką audycję na temat soku z brzozy, przyda się za rok http://www.radio.kielce.pl/pl/post-103419 Zapraszam do odsłuchania Justyna

Read More »