
Od-żyw się z DziczeJemy – Wyzwanie kulinarne 21 dni 21 MAR – 4 KWI
Czas trwania wyzwania to 21 dni Na co Was zapraszam ? Na 21 dni zmiany swojego żywienia. Na jakie? Na moje autorskie połączenie, w wersji wegetariańskiej, żywienia opisanego przed dr Stevena Grundy w książce Roślinne

TCMsklep.pl MycoMedica
Kod rabatowy 10% na produkty MycoMedica w TCMsklep.pl to: dziczejemy

Juleco czarnyczosnek.pl & Greckie zioła GReco Products
Zniżka 5% w sklepie https://czarny-czosnek.pl/ na hasło: dziczejemy Zniżka obejmuje zioła greckie,

Warsztaty kadzidlarskie – 12.03.23 – Brzeg
Serdecznie Zapraszamy w piękne przestrzenie Joga Brzeg na… Warsztaty kadzidlarskie z Justyną Pargiełą. Warsztaty rozpoczniemy wykładem wprowadzającym, po którym przystąpimy do przygotowywania mieszanek kadzidlarskich oraz miotełek. Będziemy używać 10 rodzajów żywic oraz suszonych i świeżych

Dzikie rośliny jadalne w kuchni – 09.03.23 – Zamek królewski w Niepołomicach
Zapraszamy serdecznie 9 marca wszystkich na spotkanie autorskie z Justyną Pargiełą, które odbędzie się na Zamku Królewskim w Niepołomicach w jednej z piwnic.Podczas spotkania będzie można zakupić książkę. Autorka książki opowie o roślinach dziko rosnących

Zapisy na warsztaty: „Dzika Kuchnia Wczesną Wiosną. Korzystamy w Kuchni z Dzikich Roślin Jadalnych” 11.03.23 – Zamek Piastów Śląskich
Serdecznie zapraszamy Państwa na warsztaty z wyjątkową osobą – Panią Justyną Pargiełą, która swoje życie zarówno prywatne jak i zawodowe związała z naturą i wartością jakie wnosi ona do naszego zdrowia i życia. Każde spotkanie

Dzikie rośliny jadalne w kuchni. Spotkanie autorskie z Justyną Pargiełą – zmiana daty na 22.03.23 – Ruda Śląska
Zmiana – w Rudzie Śląskiej będę 22.03 Zmiana – w Rudzie Śląskiej będę 22.03 Dzień Kobiet spędzimy wyjątkowo, dziko i ziołowo z kobietą bardzo nietuzinkowąJustyna Pargieła to wybitna zielarka, naturopatka, fitoterapeutka, specjalistka od dzikich roślin

Dziki ogród – jedyna słuszna droga
Marzeniem moim było zawsze mieszkać w ogrodzie, w którym z każdego krzaczka mogę coś skubnąć i zjeść. Nie było w tym marzeniu codziennej ciężkiej pracy z pieleniem grządek, podlewaniem i gracowaniem. Na co dzień obserwowałam
Dzika kuchnia na kanale Wiedza dla Wszystkich – playlista
Witajcie Zapraszam Was do oglądania już 5 odcinków moich opowieści o dzikiej kuchni, nieuprawnych roślinach jadalnych i różnorodności żywieniowej. Nagrania powstały dla kanału Wiedza dla Wszystkich. Odcinków będzie więcej, i będą widoczne w playliście. https://youtube.com/playlist?list=PLCVpAAZailg9umeLZ25Bbp8TKeuAcONUz

Botaniczne eliksiry – ziołowa niespodzianka
Zbieram i czytam książki o ziołach, przeróżne. Kocham stare wydania, dawne zielniki, ale także opracowania nowsze, młodych autorów. Rośliny i zioła to temat rzeka, z różnych stron można do nich podchodzić. Szanując wiedzę, tradycję, zasady

Receptariusz ziołowy – księga ze snu
Miałam kiedyś sen. Drewniana chata w górach, na belkach rozwieszone pęki suszonych ziół. Po lewej stronie w rogu stoi wielki dębowy kredens. Otwieram szufladę i wyjmuję z niej księgę. Jest bardzo cenna, drobnym drukiem zapisano

Odporność z natury – czemu tego nie uczą w szkole?
Najważniejszym tematem tej jesieni, 2020 roku, powinna być odporność. Nasza naturalna, o którą należy zadbać wszelkimi znanymi metodami. Ta wiedza nie jest tajemna, ale przyznaję, w natłoku innych informacji, że o niej nie słychać. Na

Poezja ziołowa pisana prozą
O czym szumią zioła, Podręcznik Ziołolecznictwa tom 1, to debiut książkowy Ruty Kowalskiej, która nawet imię ma ziołowe. Niech Was nie zmyli słowo debiut, pozycja ta jest doskonale opracowana, z ponad 300 podanymi źródłami, i

Jesień z dzikimi roślinami jadalnymi – webinar
W ostatni poniedziałek września miałam przyjemność przeprowadzić live na platformie Holiapp.me. Był to drugi webinar, pierwszy odbył się w czerwcu i tutaj macie link, pod którym możecie go obejrzeć – Dzikie rośliny jadalne w codziennej

Historyczne i współczesne mieszanki ziołowe – recenzja
Jak chyba wszyscy zielarze których znam, miewam problem z za dużą ilością książek o ziołach na swoich półkach, szczególnie jak wyjeżdżam na dłużej i chcę mieć wszystkie przy sobie. Taki sam problem mam w drugą

Frytki z batatów z olejem z czarnuszki
Obiecałam, że będę testować kulinarne zastosowanie oleju z czarnuszki. To dość trudne, ponieważ jego wyrazisty smak dominuje i zabija inne aromaty. Udało mi się jednak takie jedno danie, i jestem z niego bardzo zadowolona. Naprawdę

Jak rozpoznać czerwoną koniczynę?
Sezon w pełni, wszystko rośnie jak szalone. Czerwona koniczyna Trifollium pratense także. Uczestnicy moich warsztatów często pamiętają z dzieciństwa wysysanie słodkiego soku z rurkowych kwiatów w główce kwiatu. Ten słodki smak również przyciąga pszczoły i

Jak rozpoznać krwawnik ?
Krwawnik zwyczajny, to zioło, które zaczyna kwitnąć w czerwcu i wtedy dość łatwo już można je znaleźć. Teraz przeżywa swój najlepszy czas, i w żyznych miejscach można znaleźć duże kępy kwitnącego krwawnika. To zioło, które

Ciasto ucierane makowo – porzeczkowe
Tego jeszcze nie było. Ciągle pokazujemy tylko surówki, sałatki i dania wytrawne a czasem deser też potrzebny. Mamy sezon na czerwoną porzeczkę, i wyjątkowo nam posmakowała w połączeniu z makiem. Trochę jednak nietypowo, będzie to
Zielnik Syreniusza jako źródło starej zielarskiej wiedzy
Lubię stare zielniki, one mają w sobie to „coś”, cząstkę magii, historii, kawałek legendy. Czytając je, oczami wyobraźni widzę starą aptekę z mosiężnymi moździerzami, kobiety zbierające zioła do płacht materiałów, i niosące je na plecak.

Jak rozpoznać podagrycznik – film na YouTube
Właściwie, to powinien być pierwszy post na tym blogu. Przecież moja przygoda z dzikimi roślinami jadalnymi zaczęła się właśnie od podagrycznika! Ale o tym napiszę osobny post. Dzisiaj chciałam Wam pokazać jak w prosty sposób

Jak rozpoznać dziurawiec – YouTube
Tutaj znajdziecie link do mojego pierwszego filmu na YouTubie. Nagrywam i będę nagrywać spontanicznie krótkie filmiki. Na początek jak rozpoznawać najważniejsze sezonowe zioła. Jak rozpoznać dziurawiec – YouTube, to mój debiut na tej platformie z

Czarny bez w Radio Kielce
Sezon już się kończy, ale gdzieniegdzie jeszcze można uzbierać ostatnie białe kwiaty czarnego bzu. We wpisie na Radio Kielce znajdziecie przepis na syrop z niego. Kwiaty można suszyć, wytwarzać z nich syrop, wino, ocet czy

O pokrzywie w Radio Kielce
W maju pojawiła się również w Radio Kielce audycja o pokrzywie. W linku krótki wpis na jej temat, oraz poniżej do odsłuchania audycja. Zapraszam https://www.radio.kielce.pl/post-106406 Tutaj przepisy z pokrzywą Zielony koktajl mocy, z chwastami Zupa

Surówka z mniszkiem i awokado, polana olejem świeżym słonecznikowym
Czas wrócić do pisania, nawet nie zauważyłam tych dwóch tygodni ciszy tutaj. W międzyczasie codziennie jem coś dzikiego. Ostatnio stałe goszczą na moim talerzu liście mniszka lekarskiego, ciągle w innych kombinacjach. Tym razem to surówka

„Dieta roślinna przepustką do zdrowia. Nowotwory” – recenzja książki mojej przyjaciółki
Tytuł książki jest bardzo bliski memu sercu, ponieważ to w sumie moja dewiza,od lat prawie trzydziestu, a może i dłużej. Autorka, którą mam przyjemność znać, Agata Majcher w bardzo analityczny i dokładny sposób zebrała w

Weekend z dziką kuchnią i ziołami 20-21 czerwca 2020
Postanowiłam dać Wam możliwość zanurzenia się w zbieraniu i gotowaniu z dzikich roślin jadalnych, chociaż przez dwa dni.Będziemy chodzić na spacery, rozpoznawać, zbierać, gotować, kisić i octować a także zbierać zioła na kadzidła. Na co

Dzikie rośliny jadalne w codziennej diecie – live
Już w najbliższą niedzielę, 7 czerwca 2020 o godz. 19.00 na poprzez platformę Holiaap.me odbędzie się live z moim udziałem. Pierwszy w moim życiu i przyznaję, że się stresuję. Uwielbiam mówić o dzikich roślinach jadalnych

Dzika kuchnia i kiszonki w Krakowie – warsztaty
Razem z Renią, prowadzącą magiczne miejsce w Krakowie- Szamankę, zapraszamy na warsztaty już 13 czerwca, w sobotę. Temat będzie dość rozbudowany, czasu już troszkę mniej, ale obiecuję, że zachęcę Was do poznawania, jedzenia i kiszenia

Sałatka z liści lipy z olejem konopnym
Wiem, że to śmiesznie wygląda, ale liście lipy najbardziej lubię prosto z drzewa. Czyli poprzez obgryzanie gałązek. Podobnie jak jedzą je nasze owce, Hania i Bania. Doskonale je rozumiem. Młode liście lipy są delikatne, smaczne,

„Czytanie w bramie” reportaż Moniki Hemperek w Radio Lublin
W roku ubiegłym, 2019, spontanicznie podjęłam inicjatywę czytania na głos, w bramie na Starym Mieście w Lublinie mojego ulubionego podręcznika zielarstwa – Zielnika Syreniusza. Został on wydany w XVII wieku, w 1613 roku, w Krakowie,

Olej z czarnuszki w guacamole, czyli awokado na ostro
Olej z czarnuszki, ostry, aromatyczny i super zdrowy, jest dość trudny do użycia kulinarnie. Raczej polecany jest do spożycia samodzielnie, jako wsparcie zdrowia. Po prostu jedna łyżeczka rano na czczo, przez 3 tygodnie albo 3

Stokrotki sposobem na detoks – w Radio Kielce
Dzisiaj w Radio Kielce można mnie było usłyszeć jak mówiłam o stokrotkach. Poniżej link do strony, będzie mi miło jak zajrzycie. Używacie stokrotek? Kto jada? Kto pija napar ze stokrotek? Wiecie, ja pięknie oczyszczają krew

Dzikie rośliny jadalne jako niezbędny element współczesnej zdrowej diety
Zapraszam serdecznie do wysłuchania mojego bezpłatnego wykłady na temat: Dzikie roślin jadalne jako niezbędnego elementu zdrowej diety. Miałam przyjemność wygłosić ten wykład w Krakowie, w ubiegłym roku, podczas targów towarzyszących V Międzynarodowemu Kongresowi Medycyny Chińskiej

Zielony koktajl mocy, z chwastami
Wiosna to czas, w którym mamy szczególną potrzebę oczyszczenia organizmu, wzmocnienia go i nabrania lepszej figury przed latem. Dobrą metodą jest wprowadzenie do codziennych posiłków zielonego koktajlu. Można zacząć od bardzo popularnego selera naciowego, jarmużu

Ocet z kwiatów mniszka, po syropie.
Octy żywe, z naturalnej fermentacji można robić z wielu surowców. O samych octach napiszę osobno, mam trochę fajnych ciekawostek również ze świata, zebranych przy okazji pisania artykułów. Dzisiaj chciałabym Wam napisać posta o occie tytułowym,

Surówka z liści mniszka, jabłka i pomarańczy.
Mniszek lekarski to wspaniała roślina, o szerokich dobroczynnych właściwościach, którą warto na stałe wprowadzić do diety. Pamiętam z książek Ireny Gumowskiej czytanych w młodości o wyjątkowej urodzie Francuzek, które stale jadają liście mniszka w surówkach.
Omlet z czosnkiem niedźwiedzim
Omlet z czosnkiem niedźwiedzim. Na śniadanie lub kolację, a może być również na obiad. Aromat czosnku jest tutaj mniej odczuwalny, ale na tyle, aby było smacznie i ciekawie. To ostatni dzwonek na świeże liście czosnku

Mniszek lekarski w Radio Kielce
W sobotę 02 maja 2020, kilka słów o stosowaniu mniszka lekarskiego, można było usłyszeć w Radio Kielce. Zapraszam http://www.radio.kielce.pl/pl/post-105344 Justyna O mniszku Duszone liście mniszka i co z ich gorzkim smakiem Kiszone pączki i łodygi

Kiszone stokrotki – kultowy przepis
Każdy przepis ważny, nie wiem, które szybciej tutaj wrzucać, żeby jak spisać to co już kiedyś wymyśliłam. No, ale kiszone stokrotki naprawdę muszą tutaj już być. Jak to było? Wpis na facebooku z 3 maja
Zupa pokrzywowa na kaszy jaglanej.
Pomysł z 2016 roku inspirowany przepisem z książki Małgosi Kalemby-Dróżdż. Lubię szybkie i proste przepisy, a także takie, które można potem dopasowywać do różnych posiadanych składników i tworzyć różne warianty potraw. Wczoraj zamieściłam relację z

Mak i marchewka
Często pytacie o inspiracje do używania naszych olejów na co dzień. My polecamy dodawanie ich do sałatek i surówek, ale czasem brak pomysłu. Ostatnio chodzi za mną surówka z marchewki, taki obiadowy standard, nie zawsze

Relacje z warsztatów
Dla wszystkich nowych i stałych gości wrzucam link z warsztatów, jakie odbyły się w 2016 roku w Warszawie, w świetnym miejscu, którego już nie ma. Jednym z gości była przesympatyczna Anna Kusiak-Gibowska, która na swoim
Najlepszy tonik jaki piłam, tonik z kwiatów mniszka
Zimne maceraty, czyli zalewanie ziół zimną wodą, to jeden z sposobów na korzystnie z nich. Szczególnie popularny w Szwajcarii, ale Bułgarzy również macerują zioła w zimnej wodzie. Bardzo popularne jest również picie w Paragwaju terere,

Duszone liście mniszka, i co z tym ich gorzkim smakiem
Lubię proste i szybkie posiłki. I lubię zjeść coś zielonego do obiadu. W mojej kuchni to często są mniszki, podagrycznik, albo to co znajdę najbliżej domu. Wykorzystuję to co jest blisko mnie. Tym razem w

Kiszone łodygi i pączki mniszka , hit na facebooku
3 maja ubiegłego roku zamieściłam poniższy post, z przepisem na kiszone łodygi i pączki mniszka na facebooku, i ma on tam, rekordową jak dla mnie liczbę udostępnień, ponad 300. Bardzo się cieszę, i mam nadzieję,

Relacja z warsztatów kiszenia w Radoszycach
W październiku 2019 miałam przyjemność gościć w Kole Gospodyń Wiejskich znad Plebanki w Radoszycach. Przesympatyczne panie przygotowały razem kilka różnych kiszonek, dodając również liście mniszka. On jest dostępny większość część roku. Zapraszam do relacji http://www.radio.kielce.pl/pl/post-93116
Witaj w moim świecie
Nadszedł czas, najwyższy zresztą, aby to co od 4 lat publikuję w mediach społecznościowych przenieść na bloga. Jest więc blog i ja jestem tutaj. Znajdziecie tutaj przepisy na potrawy z dzikich roślin jadalnych, inspiracje do
O soku z brzozy w Radio Kielce, krótka audycja
Zbieram na bloga, wszystko co gdzieś zaistniało z moim udziałem. Także dzisiaj zamieszczam krótką audycję na temat soku z brzozy, przyda się za rok http://www.radio.kielce.pl/pl/post-103419 Zapraszam do odsłuchania Justyna