Studia podyplomowe na kierunku Uprawa, przetwórstwo i zastosowanie lawendy.

Mam zaszczyt zaprosić do dołączenia do Studiów Podyplomowych na Uczelni Łukaszewski w Warszawie, na kierunku Uprawa, przetwórstwo i zastosowanie lawendy, na których mam zaszczyt prowadzić wykłady. 

Tematy które tam poprowadzę  między innymi to: 

  • rola lawendy 
  • lawenda kulinarnie 

Cel studiów :

Pola lawendy można spotkać praktycznie w całej Polsce, najpiękniej prezentują się w sezonie letnim.  Jest to roślina, która zachwyca zarówno mieszkańców obszarów wiejskich, jak i miast. Zapach lawendy i jej unikalny kolor wpływa na łagodzenie stresu, pomaga też zrelaksować się oraz wyciszyć.

Studia podyplomowe na kierunku „Uprawa, przetwórstwo i zastosowanie lawendy’’ skupiają się na dostarczeniu kompleksowej wiedzy związanej z uprawą, przetwórstwem i różnorodnymi zastosowaniami lawendy.

Autorski program studiów ma na celu wyspecjalizowanie plantatorów lawendy, który obejmuje nie tylko uprawę roślin, ale także różnorodne dziedziny jej wykorzystania tj. medycyna, kosmetologia, farmacja, gastronomia.

Słuchacze poznają nowe trendy i innowacyjne rozwiązania w tych obszarach oraz będą analizować aspekty związane z bezpieczeństwem, standardami jakości i regulacjami prawno-administracyjnymi. Zdobędą również wiedzę teoretyczną z zakresu gatunków, zastosowania pozyskiwanych surowców z lawendy oraz korzyści płynących z prowadzenia plantacji lawendy.

W ramach studiów podyplomowych poświęca się dużo uwagi zagadnieniom związanym z przetwórstwem lawendy. Słuchacze nauczą się technik przerobu surowców roślinnych na różnorodne produkty lawendowe, takie jak olejki eteryczne, kosmetyki, suplementy diety czy preparaty medyczne. Zapoznają się również z metodami suszenia gałązek lawendy, a także z zagadnieniami dotyczącymi ich produkcji i sprzedaży.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi absolwent uzyskuje kwalifikacje rolnicze, poświadczone świadectwem ukończenia studiów podyplomowych, pozwalające na zakup ziemi oraz ubieganie się o środki z funduszy i programów unijnych wspierających polskie rolnictwo.

W przypadku osób nieposiadających wyższego wykształcenia minimum I stopnia Uczelnia Łukaszewski oferuje kurs ,,Uprawa, przetwórstwo i zastosowanie lawendy’’ po ukończeniu którego Uczestnicy otrzymują certyfikat.

Studia adresowane są do osób:

  • zamierzających rozpocząć działalność w sferze upraw, przetwórstwa i zastosowań lawendy
  • prowadzących działalność w sferze upraw, przetwórstwa oraz zastosowań lawendy, którzy chcą poszerzyć i usystematyzować znajomość zagadnień związanych z tematyką studiów
  • zawodowo związanych z branżą medyczną, kosmetologią czy gastronomią, gdzie można wykorzystać lawendę jako roślinę
  • współpracujących z firmami prowadzącymi uprawę, przetwórstwo i zastosowanie lawendy
  • dla farmaceutów i konsultantów w dziedzinie lawendy
  • zamierzających poszerzyć wiedzę związaną z tematyką lawendy

Program studiów obejmuje m.in. zagadnienia związane z uprawą, przetwórstwem i zastosowaniem lawendy w Polsce i na świecie oraz historię zastosowania lawendy przez człowieka. Podczas studiów, dla zainteresowanych odbędą się także zajęcia na polach lawendowych pod opieką doświadczonych profesjonalistów z branży.

Zajęcia mają charakter teoretyczny i praktyczny, realizowane są we współpracy z ekspertami w dziedzinie uprawy, przetwórstwa i zastosowania lawendy.

Zapisz się już dziś i uzyskaj świadectwo ukończenia studiów podyplomowych wydane przez Uczelnię Łukaszewski.

Dodaj komentarz