Zapraszam do przygody z dzikimi roślinami jadalnymi

DziczeJemy to mój manifest powrotu do natury! Z założenia to przeciwieństwo ruchów „cywilizujących” nasze społeczeństwo, które w rezultacie nas odczłowieczają, odciągają od natury, korzeni, przeszłości i historii i od ZDROWIA.


Kuchnia naszych przodków była pełna smaku i mocy, a dzikie rośliny były jej naturalnym elementem. Jadano dzikie rośliny nie tylko z biedy (jak bardzo często uważamy) – traktowano je jako zupełnie normalny i oczywisty element posiłku.

 

Przywróćmy te rośliny do łask i na nasze stoły. 


Propaguję i proponuję pęczek liści mniszka z łąki zamiast główki sałaty z uprawy. Do zjedzenia, tak po prostu. Każda roślina z dziczy ma swoją historię, swoją siłę przetrwania, którą chce podzielić się z nami. Ja pomogę Ci odkryć te rośliny na nowo – zapraszam do wspólnego smakowania natury i poznawania jej niezwykłych możliwości.

Spacer po naturalne smaki - „Dzika kuchnia jadalna”

Chcesz poznać smak prawdziwej dzikiej kuchni? Zapraszam na spacer, podczas którego nauczę Cię rozpoznawać jadalne rośliny, a potem wspólnie przyrządzimy z nich pyszne i zdrowe potrawy. Ten warsztat to prawdziwa uczta dla zmysłów – idealny dla grup od 10 do 20 osób, dostępny od marca do listopada.

Zanurz się w świecie smaków - „Octy ziołowe, owocowe i warzywne”

Ziołowe octy to nie tylko pyszny dodatek do potraw, ale także naturalny eliksir zdrowia. Podczas warsztatu zbierzemy zioła, przygotujemy octy i spróbujemy różnych smaków. Wrócisz do domu z własnoręcznie przygotowanym octem!

Zielone smaki w Twoim słoiku - „Kiszonki warzywno-ziołowe”

Kiszonki pełne zdrowia i smaku! Podczas warsztatu dowiesz się, jak łączyć warzywa i zioła, aby stworzyć własne, wyjątkowe przetwory. Spacer, zbieranie ziół i wspólne kiszenie – to przepis na udany warsztat.

Magia zapachu - Warsztaty kadzidlarskie

Przygotuj swoje własne mieszanki kadzidlarskie z żywic, ziół i świeżych roślin. Podczas warsztatu stworzysz kadzidła intencyjne na zdrowie, miłość, czy bogactwo. To nie tylko nauka, ale także twórcza zabawa.

Smaki dawnych czasów - Warsztaty kulinarne z kuchni staropolskiej

Odkryj smaki zapomnianych warzyw i olejów, które kiedyś były podstawą polskiej kuchni. Wspólnie ugotujemy potrawy inspirowane dawnymi recepturami, wzbogacone o wiedzę o ich prozdrowotnych właściwościach.

Wzmocnij swoje ciało - Warsztaty zielarskie

Interesujesz się naturalnymi metodami leczenia? Na tych warsztatach zgłębimy tajniki ziół i ich zastosowania w leczeniu różnych dolegliwości. Przygotujemy mieszanki ziołowe i naturalne produkty, które wspomogą Twoje zdrowie.

Blisko natury - Spacer zielarski

Chcesz nauczyć się rozpoznawać dzikie rośliny? Zapraszam na spacer, podczas którego poznasz ich właściwości i zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w domowej apteczce.

Zioła na życzenie - Warsztaty indywidualne

Marzysz o warsztacie skrojonym na miarę? Zorganizuję indywidualne warsztaty, podczas których skupimy się na Twoich zainteresowaniach i potrzebach. Idealne dla maksymalnie 2 osób, mogą odbyć się w wybranej lokalizacji.

Dla kogo?

Sprawdź, do kogo skierowana jest oferta.

lgdr marzec

Koła Gospodyń Wiejskich

Szansa dla mieszkańców terenów wiejskich ma lepsze wykorzystanie zasobów ich terenu, zasobów ziołowych oraz kulinarnych. Warsztaty, które prowadzę inspirują KGW do rozszerzania swoich ofert o produkty zielarskie, kulinarne z wykorzystaniem dzikich roślin jadalnych lokalnie występujących. 

lgdr marzec

LGD - Lokalne Grupy Działania

Wiedza zdobyta na warsztatach pomaga w lepszym wykorzystaniu lokalnego dziedzictwa kulturowego, kulinarnego, rękodzielniczego. 

Szkoły Gastronomiczne

Wiedza z zakresu dzikich roślin jadalnych i ich wykorzystania, pomaga rozszerzyć horyzonty przyszłych kucharzy i wprowadzić do kuchni niezwykle modne zioła i dzikie rośliny jadalne

wykłady w Pałacu w Malkowie

Gminy

Pokazy i warsztaty podczas lokalnych imprez i aktywności, są atrakcyjną i nietypową ozdobą każdego wydarzenia. Degustacja potraw z lokalnie występujących ziół i dzikich roślin jadalnych, budzi zawsze żywe zainteresowanie odbiorców w każdym wieku 

A może współpraca?

Jeśli chcesz wspólnie odkrywać dziką kuchnię lub przekazywać tajniki zielarstwa dalej, skontaktuj się ze mną! Wypełnij formularz poniżej, a ja odezwę się do Ciebie, aby omówić szczegóły.

Wystawiam faktury, nie jestem płatnikem VAT

DziczeJemy sp z o.o.

O mnie

Justyna
Pargieła

Kim jestem?

Jestem pełną pasji zielarką oraz fitoterapeutką

Nazywam się Justyna Pargieła i jestem pełną pasji zielarką oraz fitoterapeutką. Moja podróż z roślinami rozpoczęła się na Uniwersytecie Rzeszowskim, gdzie zgłębiłam tajniki ziołoznawstwa. Od tamtej pory nieustannie wzbogacam się w wiedzę o naturalnych metodach leczenia i zdrowym stylu życia. Uzyskałam certyfikat z naturopatii i ukończyłam wiele kursów u dr Henryka Różańskiego – jednego z najwybitniejszych polskich zielarzy.

Można mnie określać wieloma słowami: psychodietetyczka, wykładowczyni, ziołoznawca, naturopata, zielarka, a nawet pisarka! Od kilku lat dzielę się swoją wiedzą, prowadząc warsztaty, pisząc artykuły i występując jako ekspertka w programach telewizyjnych. Jeśli chcesz odkryć tajemnice dzikich roślin, poznać ich lecznicze moce i dowiedzieć się, jak włączyć je do swojego życia – zapraszam do wspólnej podróży!

Wdrożone przez Joannę Malinowską w ramach VirtualCollab