Siała Baba Mak, nie wiedziała jak, a dziad wiedział, nie powiedział, a to było tak…
Mak jest kojarzony ze świętami, wyłącznie. No, może jeszcze z cebularzy lubelskich, tam cały rok znajdziemy parę ziarenek maku. Szkoda, bo mak ma wspaniałe właściwości prozdrowotne i warto zacząć go stosować częściej i bardziej różnorodnie.
Mak w naszej diecie został produktem okazjonalnym, świątecznym. Ma on jednak na tyle ciekawe właściwości, jest dostępny w każdym sklepie, łatwo się przechowuje, że warto przywrócić go do używania lub po prostu zaprosić do swojej kuchni na co dzień.
Nasiona maku Papaver somniferum zawiera wapń, żelazo, potas, magnez, sód, fosfor, mangan, miedź. Witaminy C, E, B1, B2, B3, B6.
Możemy używać go do potraw wytrawnych, no krakersów lniano-makowych, gomasio z maku zamiast sezamu, czy do wyrobu mleka makowego. Oraz oczywiście można z niego wybić olej makowy
Jak to jest proste – zobaczysz w nagraniu ( z roku 2022) .
Mak warto namoczyć, zmielić aby dostać się do środka tych cudnych drobnych ziaren.
Posypane makiem cebularze oprócz walorów estetycznych niekoniecznie pozwalają na skorzystanie z dobrodziejstw maku. Podobnie jak masa makowa pełna cukru i konserwantów ( o takiej gotowej mówię).
Jedzcie mak! Na serce, kości i krążenie.
https://pytanienasniadanie.tvp.pl/65045961/mak-na-wytrawnie
Mleko makowe
Mak przepłukać. Namoczyć na noc szklankę maku w 2 szklankach wody. Rano zmiksować, odcedzić. Mleko można rozcieńczyć jeszcze dwoma szklankami wody. Używać jak inne mleka roślinne, doskonale nadaje się do kawy, ciast czy jaglanek.
Gomasio makowe
1 łyżka soli kłodawskiej niejodowanej
7 łyżek maku niebieskiego
Na suchej patelni uprażyć sól, po chwili dodać mak, i cały czas mieszając prażyć, aż zacznie mocno pachnieć.
Przesypać do moździerza mieszankę, poczekać aż przestygnie. Ucierać, aż nasionka maku nie będą wyczuwalne w całości. Używać do wszystkich potraw zamiast zwykłej soli.
Tutaj na antenie prażę i ucieram w moździerzu mak z solą
https://pytanienasniadanie.tvp.pl/74654880/nieoczywiste-zastosowania-maku-sposoby-naszych-babc
Krakersy makowo – lniane.
Potrzebne składniki
200 g maku
200 g lnu
Woda
wersja wytrawna
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 boczniaki lub pieczarki lub namoczone grzyby leśne lub proszek grzybowy
Sól
Pieprz
Inne przyprawy jak lubisz
Wersja piernikowa
Cynamon
Imbir
Gałka muszkatołowa
Łyżka miodu
Mak i len namaczam na noc, w osobnych miseczkach. Daje tyle wody aby je zakryło. Woda może być zimna, do lnu i gorąca do maku.
Rano miksuję oba namoczone ziarna. Ja to robię w thermomiksie, ale mocny blender kielichowy lub inny też da radę. Ja ciasto dziele na pół i robię od razu dwie wersje. Osobno miksuję do wytrawnej wersji
Cebule
Czosnek
Grzyby
Przyprawy
Mieszam z masą z lnu i maku.
Do II części dodaje cynamon, imbir, gałkę i miód ( lub rodzynki i kardamon).
Na blachę kładę papier do pieczenia i rozwałkowuję masę. Na grubość Ok 0.5 cm, ale możesz zrobić cieńsze, będą super chrupiące.
Możesz wałkować przez papier do pieczenia, masa się klei.
I teraz masz 2 wyjścia.
1. Krakersy można upiec, w 160 stopniach, z termoobiegiem około 30 minut. Sprawdź czy są gotowe. Długość pieczenia zależy od grubości krakersy.
2. Suszenie. W 40 stopniach z temoobiehiem około 3 h, lub w dehydratorze tak jak go używasz. Ta wersja będzie dodatkowo raw, czyli surowa.
Krakersy są idealne na wszystkie diety na jakich możesz być. Możesz z nich robić kanapki, jeść jako przekąskę. Doskonale się przechowują nawet miesiąc, w szczelnym pojemniku.
Rozmowa dla kanału WDW-2 na temat maku, lnu i konopi
Osobnym tematem jest olej makowy, oczywiście tłoczony na zimno i używany na zimno. Jest słodki, aromatyczny, jeżeli był tłoczony ze świeżych ziaren maku, nie jest gorzki.
Wspaniale działa na układ pokarmowy, łagodzi zmiany i nadżerki na błonie śluzowej przewodu pokarmowego, wpływa na elastyczność żył i naczyń krwionośnych. Na skórę twarzy działa jak naturalny botoks, świetnie się wchłania, czyni skórę miękką i delikatną. Można używać go dla noworodków, zamiast olejków z przedłużoną trwałością i z syntetycznymi dodatkami.
„tym sposobem wybiiaią iako z siemienia lnianego albo z nasienia Logowey ktorą Sesamum Lacinnicy zowią.Ten
Użyteczny jest tym którzy spac nie mogą w potrawach go używaiąc. W gorączkach wychładza ciało.
Ochrapieniu jest dobry z potrawami. Zwierzchownie skronie nim namazuiąc spanie czyni.
A gdzie wszystko ciało / zrospalenia wychładza ie. (Zielnik Syreniusza)
Profil kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6 w oleju makowym:
Kwas linolowy 62-65%
Kwas oleinowy 25-30%
Kwas palmitynowy 3-5%
Kwas stearynowy 2-3%
Kwas linolenowy 0,5 -0,7%
Wapń – w 100 gr maku – 1266 mg wapnia maku pokrywa 140% dziennego zapotrzebowanie na wapń Magnez, żelazo, potas, miedź, mangan, fosfor, cynk
Idealne do popołudniowej kawy, z wyraźnym makowym słodkim aromatem, który świetnie przełamuje kwaskowatość czerwonej porzeczki. Drobne ziarenka maku w środku ciasta, dodają przyjemnej struktury i ciasto je się bardzo przyjemnie.
regeneruje błony śluzowe przewodu pokarmowego
poprawia pracę wątroby poprzez zwiększanie
wydzielania żółci
zmniejsza ryzyko kamicy żółciowej
Poprawia elastyczność naczyń krwionośnych
Przeciwdziała zatorom i zakrzepom
Działa ochronnie na nerki, wątrobę i serce
Podnosi odporność organizmu
Poprawia pracę skóry i gruczołów łojowych
Przeciwdziała suchości skóry
Polecany przy cukrzycy
Dawka dzienna – 2 łyżeczki
Nadmiar kwasów omega 6 zneutralizować równocześnie olejem lnianym w diecie. ( 1 łyżka
oleju lnianego – 15 ml na 1 łyżeczkę oleju makowego – 5 ml)
Przepis na ciasto makowo – porzeczkowe
Proporcje na okrągłą foremkę śr 20 cm
-
- 120 gr oleju makowego ( około 100 ml, może być pół na pół z masłem)
-
- 2 łyżki suchego maku
-
- 150 gr cukru
-
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
-
- 4 łyżki mleka, może być dowolne roślinne
-
- 3 jajka
-
- 230 gr mąki
-
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
- 1 szklanka czerwonych porzeczek, obranych z szypułek, umytych i wysuszonych
-
- Masło do wysmarowania formy
-
- Ciasto makowo – porzeczkowe w piekarniku
-
- Wszystkie składniki oprócz porzeczek, wymieszać i wyrobić ciasto ręcznym mikserem. Wlewamy do wysmarowanej masłem formy. Posypujemy porzeczkami. Pieczemy 40 minut w temperaturze 190 stopni, na programie z termoobiegiem.
-
- Po wyjęciu z piekarnika, dajemy czas na ostygnięcie, zanim je zjemy. Ciasto jest wyraźnie makowe, przyjemnie kwaskowe od porzeczek, a mak przyjemnie czuć w zębach.
-
- Smacznego !
-
- PS. Zachęcamy do używania olejów na surowo, jednak raz na jakiś czas małe szaleństwo i pieczenie ciasta z naszym olejem jest dozwolone i służy dobremu humorowi
Starta świeża marchewka – 4 sztuki
Połówka pomarańczy obrana, i pokrojona w kawałki ok 1 cm. Warto obrać białą skórkę
Rodzynki – 1 łyżka
Płatki migdałów – 1 łyżka
Pieprz·
Olej makowy – 2 łyżki
Mieszamy wszystko razem i odstawiamy na pół godziny, dla przegryzienia smaków. Olej makowy wymieszany z pomarańczą, nadaje bardzo surówce ciekawego aromatu i jedwabistego smaku.
A dla zdrowia jego walory są nieocenione. Ochrania serce, nerki i wątrobę. Poprawia elastyczność żył i tętnic, przeciwdziała zatorom. Wpływa pozytywnie na cały układ sercowo-naczyniowy. Wzmacnia naszą odporność.
Porcja surówki podana dla 2 osób, zapewni zalecaną dzienną spożycia dawkę oleju makowego.
Kto chętny?
Thanks for the post