Często pytacie o inspiracje do używania naszych olejów na co dzień. My polecamy dodawanie ich do sałatek i surówek, ale czasem brak pomysłu. Ostatnio chodzi za mną surówka z marchewki, taki obiadowy standard, nie zawsze lubiany. Pokazuję Wam jednak taką wersję, która mnie się nigdy nie nudzi i mogę ją jeść codziennie. Mak i marchewka.
Skład
Starta świeża marchewka – 4 sztuki
Połówka pomarańczy obrana, i pokrojona w kawałki ok 1 cm. Warto obrać białą skórkę
Rodzynki – 1 łyżka
Płatki migdałów – 1 łyżka
Pieprz·
Olej makowy – 2 łyżki
Mieszamy wszystko razem i odstawiamy na pół godziny, dla przegryzienia smaków. Olej makowy wymieszany z pomarańczą, nadaje bardzo surówce ciekawego aromatu i jedwabistego smaku.
A dla zdrowia jego walory są nieocenione. Ochrania serce, nerki i wątrobę. Poprawia elastyczność żył i tętnic, przeciwdziała zatorom. Wpływa pozytywnie na cały układ sercowo-naczyniowy. Wzmacnia naszą odporność.
Porcja surówki podana dla 2 osób, zapewni zalecaną dzienną spożycia dawkę oleju makowego.
Kto chętny?
One thought on “Mak i marchewka”