Olej makowy

Mak i marchewka

Często pytacie o inspiracje do używania naszych olejów na co dzień. My polecamy dodawanie ich do sałatek i surówek, ale czasem brak pomysłu. Ostatnio chodzi za mną surówka z marchewki, taki obiadowy standard, nie zawsze lubiany. Pokazuję Wam jednak taką wersję, która mnie się nigdy nie nudzi i mogę ją jeść codziennie. Mak i marchewka.

Skład

Starta świeża marchewka – 4 sztuki

Połówka pomarańczy obrana, i pokrojona w kawałki ok 1 cm. Warto obrać białą skórkę

Rodzynki – 1 łyżka

Płatki migdałów – 1 łyżka

Pieprz·

Olej makowy – 2 łyżki

Mieszamy wszystko razem i odstawiamy na pół godziny, dla przegryzienia smaków. Olej makowy wymieszany z pomarańczą, nadaje bardzo surówce ciekawego aromatu i jedwabistego smaku.

A dla zdrowia jego walory są nieocenione. Ochrania serce, nerki i wątrobę. Poprawia elastyczność żył i tętnic, przeciwdziała zatorom. Wpływa pozytywnie na cały układ sercowo-naczyniowy. Wzmacnia naszą odporność.

Porcja surówki podana dla 2 osób, zapewni zalecaną dzienną spożycia dawkę oleju makowego.

Kto chętny?

#olejmakowy

#olejzmaku

#oleumpapaverum

#mohnoil

#mohn

#instafood

#instaphoto

#rawfood

#wege

#vegan

#olejenaturalne

#olejenazimno

#olejenierafinowane

One thought on “Mak i marchewka

Dodaj komentarz