Tego jeszcze nie było. Ciągle pokazujemy tylko surówki, sałatki i dania wytrawne a czasem deser też potrzebny. Mamy sezon na czerwoną porzeczkę, i wyjątkowo nam posmakowała w połączeniu z makiem. Trochę jednak nietypowo, będzie to ciasto ucierane makowo – porzeczkowe.
Idealne do popołudniowej kawy, z wyraźnym makowym słodkim aromatem, który świetnie przełamuje kwaskowatość czerwonej porzeczki. Drobne ziarenka maku w środku ciasta, dodają przyjemnej struktury i ciasto je się bardzo przyjemnie.
Przepis na ciasto makowo – porzeczkowe
Proporcje na okrągłą foremkę śr 20 cm
- 120 gr oleju makowego ( około 100 ml, może być pół na pół z masłem)
- 2 łyżki suchego maku
- 150 gr cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
- 4 łyżki mleka, może być dowolne roślinne
- 3 jajka
- 230 gr mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka czerwonych porzeczek, obranych z szypułek, umytych i wysuszonych
- Masło do wysmarowania formy
Wszystkie składniki oprócz porzeczek, wymieszać i wyrobić ciasto ręcznym mikserem. Wlewamy do wysmarowanej masłem formy. Posypujemy porzeczkami. Pieczemy 40 minut w temperaturze 190 stopni, na programie z termoobiegiem.
Po wyjęciu z piekarnika, dajemy czas na ostygnięcie, zanim je zjemy. Ciasto jest wyraźnie makowe, przyjemnie kwaskowe od porzeczek, a mak przyjemnie czuć w zębach.
Smacznego !
PS. Zachęcamy do używania olejów na surowo, jednak raz na jakiś czas małe szaleństwo i upieczenie ciasta z naszym olejem jest dozwolone i służy dobremu humorowi 😉
Justyna
PS. Tutaj inne przepisy z olejem makowym