Czosnaczek

Czosnaczek pospolity. Właściwości i zastosowanie w kuchni.

Smak czosnkowy zawsze był atrakcyjny. Wyraźny, aromatyczny, dodaje pikanterii przeróżnym potrawom. Dla wielu jest niezbędny, aby posiłek był kompletny. Z roślin dziko rosnących najbardziej znany i popularny jest czosnek niedźwiedzi Allium ursinum. Nie występuje on jednak powszechnie na terenie całego kraju. Jedynie w trzech województwach można pozyskiwać go ze stanów naturalnych, a w ogrodach dopiero zaczynamy jego uprawę. Nie wszyscy wiedzą jednak, że w lasach i na łąkach ukrywa się czosnaczek pospolity. Już sama nazwa sugeruje, czego się po nim można spodziewać. 

Czosnaczek pospolity należy do rodziny kapustowatych – podobnie jak gorczyce i rzeżuchy. Rośnie na brzegach lasów, w jasnych zaroślach, przy ścieżkach, a także na obrzeżach ogrodów, jeżeli mu na to pozwolimy. Lubi miejsca żyzne, w półcieniu, potrafi tam tworzyć całe łany. Jest rośliną dwuletnią, w drugim roku kwitnie na biało, na wzniesionej nawet na 90 cm łodydze. Liście ma długich ogonkach, w pierwszym roku w rozecie bardziej sercowate. W drugim – pojedyncze liście na łodydze, trójkątne lub sercowate, z powcinanymi brzegami. Najbardziej charakterystyczny jest zapach roztartych liści, oczywiście mocno czosnkowy. 

Ziele czosnaczka zawiera: witaminę C, prowitaminę A, saponiny, olejek eteryczny, glukozynolany, aminokwasy siarkowe, a także całe bogactwo składników mineralnych. 

Czosnaczek jest obecnie rzadko stosowany jako zioło, głównie dlatego, że wartość przedstawia jedynie w postaci świeżej, a nie w suszonej. Ma właściwości przeciwpasożytnicze, odkażające, przeciwastmatyczne. Wykazuje działanie rozkurczowe i dezynfekujące przewód pokarmowy, a także moczopędne i regulujące ciśnienie krwi. Poprawia również wydzielanie żółci. Dawniej używano go jako leku na biegunki. 

Najciekawsze i najsmaczniejsze jest zastosowanie kulinarne czosnaczka pospolitego. Czosnkowy, ale jednak delikatny, aromat (porównywalny do czosnkowego szczypiorku) jest wdzięcznym dodatkiem do mnóstwa potraw. 

Więcej o czosnaczku dowiesz się na Akademii Dzikiej Kuchni 

Pesto z czosnaczka

Składniki:

  • pęczek młodych łodyg czosnaczka razem z liśćmi i pąkami kwiatowymi, 
  • orzechy włoskie,
  • olej z lnianki (rydzowy) lub inny ulubiony olej,
  • ocet domowy, jabłkowy lub ziołowy, 
  • sól

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować na kremową konsystencję. Proporcje należy dobrać pod swoje upodobania. Na początku można zmiksować wszystkie składniki oprócz liści. Powstanie kremowy sos – baza do pesto. Do niego dodajemy umyte, osuszone i pokrojone ziele czosnaczka i ponownie miksujemy. Ta metoda pozwala nam lepiej kontrolować proporcje składników, a także zachęca do eksperymentów z nimi. 

Najprostsza pasta z czosnaczka

Składniki:

  • pęczek czosnaczka, 
  • olej z lnianki,
  • sól.

Przygotowanie:

Miksujemy przygotowane liście i młode łodygi czosnaczka z olejem z lnianki. Doprawiamy wyłącznie solą. Taka pasta jest idealna na kanapki, omlety śniadaniowe lub naleśniki. Jeżeli spotkamy na spacerze większą ilość czosnaczka, możemy także przyrządzić tę pastę na zapas. Trzymamy ją w lodówce do 14 dni, w słoiczku, zawsze z warstwą oleju na powierzchni. Olej z lnianki przedłuża trwałość tej potrawy, podobnie jak odpowiednia ilość soli – najstarszego konserwantu. 

Podczas wiosennych spacerów warto czosnaczek zjadać na surowo – szybko nasyca – wyraźny smak jest wyjątkowo orzeźwiający. Planując biwakowanie, krótsze lub dłuższe, wybierzmy się na nie albo z małą paczuszką mąki na podpłomyki, albo ze zmielonym siemieniem lnianym. Wystarczy niewielki dodatek wody, aby powstało doskonale klejące się ciasto do pieczenia przy ognisku na kamieniach. Drobno posiekane liście czosnaczka dodajemy do ciasta na podpłomyki lub używamy jako posypki.  

Czosnaczek występuje do końca listopada, jednak późnym latem i jesienią staje się nieprzyjemnie gorzki. Najlepszy smak ma zanim zakwitnie, czyli w okresie od kwietnia do końca maja. Wówczas odniesiemy największą korzyść z jego stosowania, zarówno smakową, jak i zdrowotną. 

Zapraszam do Akademii Dzikiej Kuchni, poznasz dzikie rośliny jadalne w ich naturalnym środowisku oraz jak i gdzie możesz je wykorzystać.

Plan zjazdów Akademii Dzikiej Kuchni z Dziczejemy Szkoła botaniczno - kulinarna

💕Odkrywaj razem ze mną sekrety dzikiej kuchni i ziołoznawstwa na kanale DziczeJemy. Zapisz się, aby być na bieżąco z nowościami kulinarnej przygody z roślinami jadalnymi i naturalnymi metodami zdrowego życia. Smacznej podróży życia pełnej zielonych inspiracji!❤ 

☕Postaw mi kawę 💕

Bądź na bieżąco 

Zapisz sie do newsletter

Dodaj komentarz