soplówka jeżowata boczniak dziczejemy

Soplówka jeżowata i boczniak

Hurra! Mam swoje pierwsze grzyby z domowej uprawy 
( nie do końca pierwsze, 6 lat temu miałam pierwsze próby boczniaka i shitake ).
Wspaniała soplówka jeżowata i boczniak. 
Grzyby przechodzą swój renesans. Jest coraz więcej wiedzy naukowej na ich temat. Zostało odczarowane ich używanie kulinarne i właściwości prozdrowotne. Dawniej uważano, że grzyby mają walory tylko smakowe. Obecnie wiadomo, że to pożywienie, które nas wzmacnia, odżywia i zapewnia dostarczenie wielu wyjątkowych składników. 

Ja stosuję grzyby często, są niezastąpione podczas wyzwań żywieniowych, które prowadzę  – OdŻyw się z DziczeJemy!
 
 Zapraszam na V edycje OdŻyw się z Dziczejemy   
 

Hericium (soplówka jeżowata,  Hericium erinaceus lub Lion’s Mane, a w j. angielskim jest znany jako lwia grzywa) należy do jadalnych grzybów pochodzących z Azji.  Występuje również w Ameryce Północnej i Europie. 

Jest to grzyb ceniony w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej ze względu na zdolność do wspierania prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, zwłaszcza gdy towarzyszy temu Gorąco na przykład w Żołądku*.

Wspiera również prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Jak grzyb Hericium wspiera organizm?

1.wspiera prawidłowe procesy trawienia

2. wspomaga naturalną aktywnoś mózgu

3. wspiera układ nerwowy i spokojny sen


Boczniak
(Boczniak ostrygowaty, Pleurotus ostreatus) to kępiasty jadalny grzyb, który
rośnie na martwych drzewach lub pniach. Znajdujemy go w pęczkach.

 

Dzięki
biofermentacji i ekstrakcji gorącą wodą oferujemy wysokiej jakości wyciąg z
boczniaka w idealnym stosunku substancji czynnych celem uzyskania najlepszych rezultatów:

przynajmniej 30 % polisacharydów (to 33-34 %)

O Boczniaku

Rośnie  w chłodniejszych regionach świata, najczęściej od ciepłych wiosennych dni do listopada. Kapelusze boczniaka przypominają większe ostrygi,- stąd pochodzi jego nazwa. W j. angielskim nazywa się oyster mushroom. Boczniak jest znany od wieków w tradycyjnej medycynie chińskiej, gdzie jest używany w rozwiązywaniu wielu problemów zdrowotnych i jest znany z baśni dynastii Sung jako “the mushroom of flower heaven” (grzyb kwiatowego nieba). Uprawa boczniaka zaczęła się dopiero w połowie ubiegłego wieku. Niespodziewanie nie w Chinach, ale w Europie (Włochy iWęgry). Boczniak ostrygowaty jest bogatym źródłem witaminy grupy B, niezbędnych aminokwasów, nienasyconych kwasów tłuszczowych i głównie polisacharydów ‒ beta glukanów, gdzie istotne znaczenie ma pleuran, terpeny z ich przedstawicielem pleurotinem. Boczniak jest również źródłem naturalnych statyn tzn. środków obniżających poziom tłuszczu w krwi.

soplówka jeżowata boczniak dziczejemy

A na zakupy grzybowe w MycoMedica – grzyby witalne – obowiązuje kod rabatowy – dziczejemy

Zapisz się do newsletter by być na bieżąco z promocjami

Dodaj komentarz