Zapisy na warsztaty: "Dzika Kuchnia Wczesną Wiosną. Korzystamy w Kuchni z Dzikich Roślin Jadalnych" Muzeum Piastów Śląskich w Brzegu

Zapisy na warsztaty: „Dzika Kuchnia Wczesną Wiosną. Korzystamy w Kuchni z Dzikich Roślin Jadalnych” 11.03.23 – Zamek Piastów Śląskich

Serdecznie zapraszamy Państwa na warsztaty z wyjątkową osobą – Panią Justyną Pargiełą, która swoje życie zarówno prywatne jak i zawodowe związała z naturą i wartością jakie wnosi ona do naszego zdrowia i życia. Każde spotkanie z Panią Justyną to nie tylko spora dawka nowej wiedzy, ale również atmosfera relaksu i odpoczynku jakie Pani Justyna wnosi do każdego spotkania ze swoimi słuchaczami.
Pani Justyna Pargieła jest osobą nieustannie doskonalącą zarówno swoje wykształcenie jak i warsztat zielarski. Ukończyła m.in. Ziołoznawstwo, Towaroznawstwo zielarskie, kosmetyków i żywności funkcjonalnej, Zielarstwo i fitoterapię, Naturopatię. Stale uzupełnia swoją wiedzą na licznych kursach prowadzonych przez dr Henryka Różańskiego.
Jest autorką w Wydawnictwie Zdrowie bez leków. Wykłada w Instytucie Zielarstwa Polskiego i Terapii Naturalnych. Jest autorką książki „Dziczejemy w kuchni”.
Jak wskazuje autorka:
„Z założenia DziczeJemy to przeciwieństwo ruchów „cywilizujących” nasze społeczeństwo, które w rezultacie nas odczłowieczają, odciągają od natury, korzeni, przeszłości i historii i od ZDROWIA.
Kuchnia naszych przodków była różnorodna, mimo jej skromności w naszym mniemaniu. Jadano dzikie rośliny nie tylko z biedy, jak uważamy, ale jako zupełnie normalny i oczywisty element posiłku.
Przywróćmy te rośliny do łask i na nasze stoły. Propaguję i proponuję pęczek liści mniszka z łąki zamiast główki sałaty z uprawy. Do zjedzenia, tak po prostu.
Uważam również, że rosnące w dziczy łąk i lasów rośliny mają MOC. Moc życia, przetrwania wśród innych roślin i stworzeń. Wybicia się przez gęstwinę korzeni sąsiadów i wrogów. To nie to samo, co sałata, której uprawiając człowiek robi miejsce na wzrost. Te dzikie z dziczy rośliny dadzą nam tą siłę, którą same muszą mieć żeby przetrwać.
Zapraszam na smakowanie natury. Wiem, że razem łatwiej coś spróbować i zjeść i pokochać.”
Warsztaty „Dzika Kuchnia Wczesną Wiosną. Korzystamy w Kuchni z Dzikich Roślin Jadalnych” odbędą się w ramach 2. Brzeskiego Tygodnia Kobiet, organizowanego przez Stowarzyszenie Razem Dla Powiatu Brzeskiego, we współpracy ze Stowarzyszeniem Zdrowie, Stowarzyszeniem Pozytywni – Klub Myśli Społecznej Inicjatywy, Polskim Stowarzyszeniem Diabetyków Koło nr 2 Brzeg, Brzeskim Stowarzyszeniem Amazonki, Brzeskim Centrum Seniora, Zespołem Szkół Medycznych oraz Muzeum Piastów Śląskich w Brzegu w sobotę, 11 marca 2023 roku o godzinie 10:00.
Spotkamy się na dziedzińcu Zamku Piastów Śląskich, skąd następnie wyruszymy do pobliskiego parku na poszukiwania roślin, które przydadzą nam się podczas warsztatów w jednej z zamkowych pracowni.
Koszt warsztatu to 200 zł/os. – ilość miejsc jest mocno ograniczona (max. 16 osób), więc zachęcamy do zapisów pod numerem telefonu: 604 703 119
Kto pierwszy – ten lepszy, a naprawdę warto, bo Pani Justyna przyjedzie do nas aż z Lublina!

Dodaj komentarz