Postanowiłam dać Wam możliwość zanurzenia się w zbieraniu i gotowaniu z dzikich roślin jadalnych, chociaż przez dwa dni.
Będziemy chodzić na spacery, rozpoznawać, zbierać, gotować, kisić i octować a także zbierać zioła na kadzidła. Na co tylko nam Matka Natura, nasze chęci i pogoda pozwoli. Weekend z dziką kuchnią i ziołami 20-21 czerwca 2020, to czas który wykorzystamy maksymalnie.
Wszystkie posiłki przygotujemy razem na bazie roślin, które uzbieramy. Z niewielkim dodatkiem ziemniaków, innych warzyw, kasz i domowych zwykłych przypraw. Być może częściowo skorzystamy z jajek, ale to będzie zależało od grupy czy będą chętni. Jeżeli nie – warsztaty będą wegańskie.
Na pewno będą wegetariańskie, ja nie jadam mięsa i ryb od 27 lat.
Program
Zaczynamy w sobotę 20 czerwca o godz. 10.00, kończymy po obiedzie w niedzielę 21 czerwca, około 17:00.
- Codzienne spacery połączone ze zbieraniem roślin w sobotę 2 , w niedzielę 1 spacer
- wspólne gotowanie śniadań, obiadów i kolacji
- warsztaty z produkcji octów ( będę miałam około 10 rodzajów do degustacji)
- tworzenie kiszonek z dodatkiem dzikich roślin oraz kiszenia ziół samodzielnie
- przygotowanie herbat utlenianych z uzbieranych liści i kwiatów
- wiązanie i mieszanie kadzideł ziołowych
Będziemy gotować zarówno w normalnej kuchni, jak i przy ognisku. Wyjedziecie z przepisami, pomysłami, nastawami na octy ziołowe, kiszonkami, herbatkami utlenianymi oraz przygotowanymi miotełkami kadzidlanymi do wysuszenia. Mamy na to pełne dwa dni, chciałabym abyście byli nasyceniu informacjami co robić z dzikich roślin jadalnych i pełni inspiracji do używania ich na co dzień.
Inwestycja za osobę – 590 zł
W cenie jest również nocleg z soboty na niedzielę w miejscu gdzie będą warsztaty. Pokoje są dwuosobowe, z również z łóżkami podwójnymi. Ilość miejsc jest ograniczona. Obowiązuje zadatek 150 zł, do zwrotu w razie odwołania warsztatów z mojej strony.
Zapisy na maila dziczejemy@gmail.com.
Miejsce to urocze siedlisko pod Chodlem, pełne drzew, które otoczone zielenią idealnie nadaje się do poznania jego różnorodnych terenów do zbierania roślin. Tutaj więcej info o Domu w Lesie https://www.facebook.com/goscinnydomwlesie w Hucie Borowskiej
Weekend z dziką kuchnią i ziołami to warsztaty, które świetnie wykorzystują potencjał tego miejsca.
Jestem zielarzem-fitoterapeutą, naturopatą. Prowadzę działalność edukacyjną w zakresie wprowadzania do codziennej diety dzikich roślin jadalnych.
Tutaj więcej informacji o mnie i wykład z moim udziałem:
Wykład na platformie Holiapp.me
O mnie
Relacje z innych warsztatów
https://dziczejemy.pl/2020/04/30/relacje-z-warsztatow/
https://dziczejemy.pl/2020/04/20/relacja-z-warsztatow-kiszenia-w-radoszycach/
Justyna