Warsztat zielarski połączony z dziką kuchnią – poprowadzi Justyna Pargieła
Justyna Pargieła jest zielarzem-fitoterapeutą i naturopatą, sposobów na zdrowie i urodę poszukuje na łące, w lesie i w ogrodzie.
Justyna Pargieła jest zielarzem-fitoterapeutą i naturopatą, sposobów na zdrowie i urodę poszukuje na łące, w lesie i w ogrodzie.
Wychowana w lesie, zbierała od dzieciństwa zioła z babcią i starszą siostrą. Od 18 roku życia jest wegetarianką i uwielbia kuchnię roślinną. Wykorzystanie roślin, które są dostępne na wyciągnięcie ręki, bez uprawy uważa za niewykorzystany potencjał. Od lat zgłębia tajniki zielarstwa u najlepszych w Polsce, także przekazuje wiedzę dalej. Prowadzi działania pod marką Dziczejemy.
Temat warsztatów:
Spacer zielarski z rozpoznawaniem ziół oraz dzikich roślin jadalnych.
Warsztaty kulinarne – wykorzystanie roślin nieuprawnych w kuchni. Z zebranych roślin przygotujemy wspólnie potrawy, minimum 5.
Wykłady na temat wykorzystania ziół w profilaktyce zdrowia. Wartości odżywcze dzikich roślin jadalnych. Metody i zasady przygotowywania preparatów zielarskich.
Kuchnia naszych przodków była różnorodna, mimo jej skromności w naszym mniemaniu. Jadano dzikie rośliny nie tylko z biedy, jak uważamy, ale jako zupełnie normalny i oczywisty element posiłku.
Przywróćmy te rośliny do łask i na nasze stoły.
Rosnące w dziczy łąk i lasów rośliny mają MOC. Moc życia, przetrwania wśród innych roślin i stworzeń. Wybicia się przez gęstwinę korzeni sąsiadów i wrogów. To nie to samo, co sałata, której uprawiając człowiek robi miejsce na wzrost. Te dzikie z dziczy rośliny dadzą nam tę siłę, którą same muszą mieć, żeby przetrwać.
Zapraszam na smakowanie natury. Wiem, że razem łatwiej coś spróbować i zjeść i pokochać.
Przywróćmy te rośliny do łask i na nasze stoły.
Rosnące w dziczy łąk i lasów rośliny mają MOC. Moc życia, przetrwania wśród innych roślin i stworzeń. Wybicia się przez gęstwinę korzeni sąsiadów i wrogów. To nie to samo, co sałata, której uprawiając człowiek robi miejsce na wzrost. Te dzikie z dziczy rośliny dadzą nam tę siłę, którą same muszą mieć, żeby przetrwać.
Zapraszam na smakowanie natury. Wiem, że razem łatwiej coś spróbować i zjeść i pokochać.
Zapisy
Sprzedaż biletów w pierwszej turze 600 zł do 30 marca lub wyczerpania miejsc.
Sprzedaż biletów w drugiej turze 650 zł do 15 maja lub wyczerpania miejsc.
Sprzedaż biletów w trzeciej turze 700 zł
WPŁATA: Fundacja Wspierania Inicjatyw Społecznych „LOGOS’
Tytuł: DONACJA
M BANK, Nr konta: 88 1140 2004 0000 3402 7994 3978
Sprzedaż biletów w pierwszej turze 600 zł do 30 marca lub wyczerpania miejsc.
Sprzedaż biletów w drugiej turze 650 zł do 15 maja lub wyczerpania miejsc.
Sprzedaż biletów w trzeciej turze 700 zł
WPŁATA: Fundacja Wspierania Inicjatyw Społecznych „LOGOS’
Tytuł: DONACJA
M BANK, Nr konta: 88 1140 2004 0000 3402 7994 3978
Gościniec ” AMON” udostępnił bezpłatnie salę wykładową dla fundacji i uczestników kursu .
Osoby nie korzystające z noclegów w gościńcu zobowiązane są do indywidualnego pokrycia kosztów
sali w wysokości 50 zł / zjazd
Osoby nie korzystające z noclegów w gościńcu zobowiązane są do indywidualnego pokrycia kosztów
sali w wysokości 50 zł / zjazd
Zakwaterowanie i zajęcia: Gościniec „Amon”,34-460 Jaworki ul. Biała Woda 51 kontakt tel.: + 48 514-121-175 www.jaworkiamon.pl ; e-mail: amon.jaworki@wp.pl
Ceny noclegów uzależnione są od ilości osób w pokoju:
Pok. dwuosobowy: cena za dwie doby 130 zł od osoby,
Pok. trzyosobowy: cena za dwie doby 150 zł od osoby,
Pok. czteroosobowy osobowy: cena za dwie doby 130 zł od osoby
Możliwość dopłaty do pokoju na wyłączność.
Dostępne są również apartamenty. Indywidualne zniżki dla rodzin. Prosimy o rezerwację noclegów bezpośrednio po złożeniu formularza dotyczącego uczestnictwa w kursie. Wpłata 50 % ceny kosztu noclegu.
Pok. dwuosobowy: cena za dwie doby 130 zł od osoby,
Pok. trzyosobowy: cena za dwie doby 150 zł od osoby,
Pok. czteroosobowy osobowy: cena za dwie doby 130 zł od osoby
Możliwość dopłaty do pokoju na wyłączność.
Dostępne są również apartamenty. Indywidualne zniżki dla rodzin. Prosimy o rezerwację noclegów bezpośrednio po złożeniu formularza dotyczącego uczestnictwa w kursie. Wpłata 50 % ceny kosztu noclegu.
Konto: 44 88040000 0031 0300 0252 0001
Tytułem: warsztat zielarski/ ilość osób, imię i nazwisko/ czas pobytu
Tytułem: warsztat zielarski/ ilość osób, imię i nazwisko/ czas pobytu
Justyna Pargieła
Ziołoznawca – studia podyplomowe na Uniwersytecie Rzeszowskim – 2016
Towaroznawca zielarski, kosmetyków i żywności funkcjonalnej – studia podyplomowe na PWSZ im. Stanisława Pigonia w Krośnie – 2018
Zielarz – fitoterapeuta po kursie w Instytucie Medycyny Klasztornej w Katowicach – 2018
Naturopata – kurs i egzamin w Izbie Rzemiosł w Katowicach – 2019
Absolwentka kursu Terapie Biologiczne u dr. Henryka Różańskiego – 2020
Absolwentka kursu Fitoterapia Szczegółowa u dr. Henryka Różańskiego – 2021
Psychodietetyk – studia podyplomowe WSNS Lublin – 2022
Ziołoznawca – studia podyplomowe na Uniwersytecie Rzeszowskim – 2016
Towaroznawca zielarski, kosmetyków i żywności funkcjonalnej – studia podyplomowe na PWSZ im. Stanisława Pigonia w Krośnie – 2018
Zielarz – fitoterapeuta po kursie w Instytucie Medycyny Klasztornej w Katowicach – 2018
Naturopata – kurs i egzamin w Izbie Rzemiosł w Katowicach – 2019
Absolwentka kursu Terapie Biologiczne u dr. Henryka Różańskiego – 2020
Absolwentka kursu Fitoterapia Szczegółowa u dr. Henryka Różańskiego – 2021
Psychodietetyk – studia podyplomowe WSNS Lublin – 2022
Absolwentka kursu Terapie Biologiczne w Instytucie Medycyny Klasztornej – 2021 -2022
Słuchaczka kursu – Polskie rośliny w medycynie ekstremalnej I w okresie głodu 2022/2023
Autorka w Wydawnictwie Zdrowie bez leków (od 2019 r.)
Wykładowczyni w Instytucie Zielarstwa Polskiego i Terapii Naturalnych
Autorka książki „DziczeJemy w kuchni” – 24 rośliny, które od dzisiaj mogą być Twoim pożywieniem.
#warsztaty