Młody podagrycznik pospolity
Jest przepyszny i idealny do wiosennych sałatek.
Jedna z ulubionych zup jest to właśnie
Zupa krem z zielonych i białych warzyw oraz listków podagrycznika , ze stokrotką dla podkreślenia jej urody !
Już niedługo na blogu więcej ciekawych pomysłów na wykorzystanie podagrycznika w kuchni.
Ziarnopłon wiosenny
O tej porze w lesie możemy znaleźć młody ziarnopłon. Jest go bardzo dużo. Prażone bulwki są idealnym zamiennikiem orzeszków pinii do sałatek.
Ostatnio o ziarnopłonie miałam okazje mówić w Pytaniu na Śniadanie.
Prawdziwa surówka z nowalijek czy pieczony ziarnopłon z warzywami to nie tylko jedyny sposób na jego wykorzystanie.
Zapraszam do poprzedniego artykułu o ziarnopłonie.
Gwiazdnica pospolita
Jest jej teraz dużo w lesie, i na pewno macie ją na swoich grządkach warzywnych po zimie. Ona uwielbia porastać świeżo przekopaną jesienią ziemię.
Można wykorzystać ją na wiele sposobów.
* bluszczyk kurdybanek
* kuklik pospolity
* jasnota gajowiec
Więcej praktycznej wiedzy o dzikich roślinach - w mojej Akademik Dzikiej Kuchni!
💕Odkrywaj razem ze mną sekrety dzikiej kuchni i ziołoznawstwa na kanale DziczeJemy. Zapisz się, aby być na bieżąco z nowościami kulinarnej przygody z roślinami jadalnymi i naturalnymi metodami zdrowego życia. Smacznej podróży życia pełnej zielonych inspiracji!❤