Wiosna nadchodzi a z nią wyłania się coraz więcej dzikich roślin.
Wczoraj w Teresinie wybrałyśmy się na spacer po lesie w okolicy Pałacu w Teresinie. Pogoda dopisała, dzięki czemu udało się znaleźć nam sporo dzikusków.
Znalazłyśmy miedzy innymi:
Młody podagrycznik pospolity
Jest przepyszny i idealny do wiosennych sałatek.
Jedna z ulubionych zup jest to właśnie
Zupa krem z zielonych i białych warzyw oraz listków podagrycznika , ze stokrotką dla podkreślenia jej urody !
Już niedługo na blogu więcej ciekawych pomysłów na wykorzystanie podagrycznika w kuchni.

Zobacz jak rozpoznać podagrycznik
Ziarnopłon wiosenny
O tej porze w lesie możemy znaleźć młody ziarnopłon. Jest go bardzo dużo. Prażone bulwki są idealnym zamiennikiem orzeszków pinii do sałatek.
Ostatnio o ziarnopłonie miałam okazje mówić w Pytaniu na Śniadanie.
Prawdziwa surówka z nowalijek czy pieczony ziarnopłon z warzywami to nie tylko jedyny sposób na jego wykorzystanie.
Zapraszam do poprzedniego artykułu o ziarnopłonie.
Ziarnopłon – pierwsza wiosenna nowalijka

Gwiazdnica pospolita
Jest jej teraz dużo w lesie, i na pewno macie ją na swoich grządkach warzywnych po zimie. Ona uwielbia porastać świeżo przekopaną jesienią ziemię.
Można wykorzystać ją na wiele sposobów.
Przepis na placki ziemniaczane z gwiazdnicą
Gwiazdnica pospolita w kuchni i w kosmetyce występ w Pytaniu na Śniadanie

I inne takie jak np:
* pączki sosny
* czosnaczek pospolity
* bluszczyk kurdybanek
* kuklik pospolity
* przytulia czepna
* jasnota gajowiec
* jemioła
i inne… po więcej wiedzy zapraszam na spacery zielarskie lub na Akademię Dzikiej Kuchni
Do zobaczenia !