Olej z czarnuszki, ostry, aromatyczny i super zdrowy, jest dość trudny do użycia kulinarnie. Raczej polecany jest do spożycia samodzielnie, jako wsparcie zdrowia. Po prostu jedna łyżeczka rano na czczo, przez 3 tygodnie albo 3 miesiące, w zależności od problemu w którym potrzebujemy wsparcia. Olej z czarnuszki w guacamole, to całkiem udana próba wprowadzenia go do kuchni.
Warto testować używanie oleju z czarnuszki jako przyprawy, i mam dla Was taką propozycję.
Olej z czarnuszki w guacamole, czyli awokado na ostro
Lubimy surówki, sałatki i awokado. To zdrowy tłuszcz, jednak dość mdły dla wielu osób. W postaci guacamole, czyli surówki z pomidorami, cebulą, czosnkiem z awokado smakuje wybornie. A jak polejemy je olejem z czarnuszki, to już niebo w gębie.
To proste i znane danie, ale podajemy nasz przepis:
- Dojrzałe awokado, ja lubię Hass, jest zawsze dobre do zjedzenia
- 2-3 pomidorki koktajlowe, w zależności od ich wielkości
- połowa małej cebuli, może być biała cebula
- 1 ząbek czosnku
- Ocet domowy ( u mnie mniszkowy) lub sok z cytryny
- Sól, pieprz
- Olej z czarnuszki, świeży, na zimno tłoczony i niefiltrowany
Drobno siekam cebulkę, pomidora i miażdżę ząbek czosnku, awokado ugniatam widelcem. Dodaję parę kropli octu mniszkowego, sól i pieprz. Posypuję posiekaną świeża kolendrą.
Na końcu polewam guacamole łyżeczką oleju z czarnuszki, delikatnie mieszam.
U mnie taka sałatka wystarczy na kolację, będzie pasować do omleta z czosnkiem niedźwiedzim lub jako samodzielne danie.
Olej z czarnuszki swoją pikantnością doda więcej wyrazu do delikatnego awokado. Regularnie używane dostarczą dobrze zbilansowanych kwasów omega 3 i omega 6, oraz wielu niezbędnych mikroelementów i witamin. Olej z czarnuszki wspiera przyswajanie witaminy d3, i dodatkowo oczyszczanie organizmu z grzybów i pasożytów.
Na zdrowie!
Justyna
One thought on “Olej z czarnuszki w guacamole, czyli awokado na ostro”