ocest z sosny

C.D. Co zrobić z choinka po świętach ? Ocet z igieł sosny.

 
Działamy sezonowo, czyli nastawiamy ocet z choinki.
U mnie to nawet nie z choinki, ponieważ w tym roku wszystkie choinki przeżyły a sztucznych nigdy nie praktykowaliśmy. Miałam kilka gałęzi świerkowych, które przez chwilę były ustrojone, ale póki nie wyschły chciałam je przerobić sensownie.
Gałązki poobrywałam, pocięłam nożyczkami i krótko zmiksowałam, żeby bardziej aromat wyciągnąć. Zalałam je w słoju wodą z cukrem – 4 łyżki cukru na litr wody. Przykryłam gazą, ale jutro zmieniam na papierowy ręcznik, bo bezpieczniejszy podczas ewentualnego nalotu obudzonych muszek. Teraz zostaje codzienne mieszanie, przez minimum 3 tygodnie.
Przetwory z igieł świerka stosowane są m.in. w nieżytach górnych dróg oddechowych. Olejki eteryczne i inne substancje zawarte w świerku działają przeciwbakteryjnie, wykrztuśnie, napotnie i regenerująco.
Dla mnie samo robienie octu i mielenie gałązek miało działanie terapeutyczne na po
sylwestrowy katar 🙂
 

Uważaj jeżeli masz problemy z nerkami lub jesteś w ciąży.

Taaak, można także z jodły lub świerka. Też są jadalne.

#sosnazwyczajna #pinus #pinussylvestris #choinka #detoks #intuicja #zjedzchoinke
#dziennadawkadziukusków #ocet 

Zobacz wczorajszy występ w PNŚ co zrobić z sosną po świętach

dziczejemy

💕Odkrywaj razem ze mną sekrety dzikiej kuchni i ziołoznawstwa na kanale DziczeJemy. Zapisz się, aby być na bieżąco z nowościami kulinarnej przygody z roślinami jadalnymi i naturalnymi metodami zdrowego życia. Smacznej podróży życia pełnej zielonych inspiracji!❤ 

☕Postaw mi kawę 💕

Bądź na bieżąco 

Zapisz sie do newsletter

Dodaj komentarz