Krakersy lniano makowe

Przepis na krakersy makowo – lniane.

Krakersy są idealne na wszystkie diety na jakich możesz być. Możesz z nich robić kanapki, jeść jako przekąskę. Doskonale się przechowują nawet miesiąc czasu w szczelnym pojemniku.
Składniki : 
* 200 g maku
* 200 g lnu
* Woda
wersja wytrawna
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 3 boczniaki lub pieczarki lub namoczone grzyby leśne lub proszek grzybowy
* Sól
* Pieprz
* Inne przyprawy jak lubisz
Wersja piernikowa
* Cynamon
* Imbir
* Gałka muszkatołowa
* Łyżka miodu
 
Przygotowanie :
Mak i len namaczam na noc, w osobnych miseczkach. Daje tyle wody aby je zakryło. Woda może być zimna, do lnu i gorąca do maku.
Rano miksuję oba namoczone ziarna. Ja to robię w thermomiksie, ale mocny blender kielichowy lub inny też da radę. Ja ciasto dziele na pół i robię od razu dwie wersje. Osobno miksuję do wytrawnej wersji
Cebule
Czosnek
Grzyby
Przyprawy
Mieszam z masą z lnu i maku.
Do II części dodaje cynamon, imbir, gałkę i miód.
Na blachę kładę papier do pieczenia i rozwałkowuję masę. Na grubość Ok 0.5 cm, ale możesz zrobić cieńsze, będą super chrupiące.
Możesz wałkować przez papier do pieczenia, masa się klei.
I teraz masz 2 wyjścia.
1. Krakersy można upiec, w 160 stopniach, z termoobiegiem około 30 minut. Sprawdź czy są gotowe. Długość pieczenia zależy od grubości krakersy.
2. Suszenie. W 40 stopniach z temoobiehiem około 3 h, lub w dehydratorze tak jak go używasz. Ta wersja będzie dodatkowo raw, czyli surowa.

Więcej przepisów znajdziesz w mojej książce

DziczeJemy Justyna Pargieła Dziczejemy w kuchni

💕Odkrywaj razem ze mną sekrety dzikiej kuchni i ziołoznawstwa na kanale DziczeJemy. Zapisz się, aby być na bieżąco z nowościami kulinarnej przygody z roślinami jadalnymi i naturalnymi metodami zdrowego życia. Smacznej podróży życia pełnej zielonych inspiracji!❤ 

☕Postaw mi kawę 💕

Bądź na bieżąco 

Zapisz sie do newsletter

Dodaj komentarz