W listopadzie odbyła się pierwsza edycja Grecji dla Zielarzy. Pierwsza, historyczna, niepowtarzalna. Taka, jak każdy wyjazd, każdy będzie inny i wyjątkowy.
Zapraszam do obejrzenia relacji z naszego ziołowego edukacyjnego wyjazdu. Odwiedziliśmy starożytną łaźnię turecką z 980 roku, tłoczarnię oliwy, sadziliśmy zioła, zwiedzaliśmy Saloniki i jedliśmy w każdej tawernie hortę – czyli liście różnych ziół na ciepło. Zapraszamy do przeżycia z nami tego wyjazdu jeszcze raz i na kolejne kursy Grecja dla zielarzy już w maju 2024!
Dzień 1.
Z samego rana był wylot z Krakowa do Salonik. Zjedliśmy pierwszy obiad w tradycyjnej greckiej wiejskiej tawernie, i próbowaliśmy tradycyjnych dań greckich, np. hortę – liście szarłatu na ciepło z oliwą i sokiem z cytryny
Zakwaterowanie mieliśmy w Hotelu Hamam w miejscowości Agistro.
Niesamowite wrażenie zrobiły na nas łaźnie – Bizantyjskie 950r. Działające ciągle ponad 1000 lat!
Dzień 2.
Odwiedzanie plantacji i produkcji spiruliny bio, uprawianej na źródlanych geotermalnych wodach.
Produkcja olejków konopnych z ekologicznej plantacji konopi.
Odwiedzenie nowoczesnej ekologicznej tłoczarni oliw z oliwek.
Obiad w tradycyjnej Tawernie.
Powrót do Salonik i do Hotelu Egli w Perea która znajduje się obok morza. Podczas podróży pomiędzy punktami naszego harmonogramu, nasz gospodarz Chrystos Markopulos zabawiał nas grając i śpiewając. I po polsku i po grecku !
Dzień 3.
Odwiedzenie naturalnej i ekologicznej Plantacji ziół GReco, sadzenie nowych ziół, zwiedzanie magazynu i suszarni.
Odwiedzenie nowoczesnej ekologicznej winiarni.
Obiad w tradycyjnej tawernie w której będzie prezentacja – szkolenie i degustacja Win, oliwek, i oliw. Dodatkowo kuchnia grecka – Pontyjska z rejonu Morza Czarnego.
Grecki wieczór z prawdziwą żywą grecką muzyką i kolacją w Perea
Dzień 4.
Ś
Jedziemy zwiedzić Thessaloniki! Panoramiczny punkt Salonik i zwiedzanie jej historycznych miejsc.
Podczas spaceru po Salonikach mieliśmy okazję degustować tradycyjny napój turecki – potrawę o konsystencji kisielu – salep.
Przerwa na grecką kawę i posiłek
Dzień 5.
Ostatniego dnia odwiedziliśmy Targ greckich rolników i poznaliśmy lokalne produkty sezonowe. Świeże migdały, granaty, oliwki w kilkudziesięciu smakach i rodzajach.
Następnym razem weźmiemy większe walizki 😉
Opuszczamy hotel i jedziemy na lotnisko.
I wracamy do Grecji już w maju !
Podsumowanie
Każdy z uczestników otrzymał certyfikat ukończenia kursu Grecja dla zielarzy. Poznaliśmy grecką florę, metody upraw ziół, tłoczenia oliwy.
Smakowaliśmy potrawy tradycyjnej greckiej kuchni, w których stałą pozycję mają potrawy z liści, często zbieranych z naturalnego stanu. Dla Greków to nie jest dzika kuchnia, one są stale obecne w codziennych daniach.
Pozostał niedosyt wiedzy, miejsc i dobrego jedzenia. Dlatego wracamy już w maju !