grecja dla zielarzy

Grecja dla Zielarzy – Wycieczka edukacyjna – edycja jesienna 23-27/11/2023

W listopadzie odbyła się  pierwsza edycja Grecji dla Zielarzy. Pierwsza, historyczna, niepowtarzalna. Taka, jak każdy wyjazd, każdy będzie inny i wyjątkowy. 

Zapraszam do obejrzenia relacji z naszego ziołowego edukacyjnego wyjazdu. Odwiedziliśmy starożytną łaźnię turecką z 980 roku, tłoczarnię oliwy, sadziliśmy zioła, zwiedzaliśmy Saloniki i jedliśmy w każdej tawernie hortę – czyli liście różnych ziół na ciepło. Zapraszamy do przeżycia z nami tego wyjazdu jeszcze raz i na kolejne kursy Grecja dla zielarzy już w maju 2024! 

Dzień 1.

Z samego rana był wylot z Krakowa do Salonik.  Zjedliśmy pierwszy obiad w tradycyjnej greckiej wiejskiej tawernie, i  próbowaliśmy tradycyjnych dań greckich, np. hortę – liście szarłatu na ciepło z oliwą i sokiem z cytryny

Zakwaterowanie mieliśmy w Hotelu Hamam w miejscowości Agistro. 

Niesamowite wrażenie zrobiły na nas łaźnie – Bizantyjskie  950r. Działające ciągle ponad 1000 lat!

Dzień 2.

Odwiedzanie plantacji i produkcji spiruliny bio, uprawianej na źródlanych geotermalnych wodach.

Produkcja olejków konopnych z ekologicznej plantacji konopi.

Odwiedzenie nowoczesnej ekologicznej tłoczarni oliw z oliwek.

Obiad w tradycyjnej Tawernie.

Powrót do Salonik i do Hotelu Egli w Perea która znajduje się obok morza. Podczas podróży pomiędzy punktami naszego harmonogramu, nasz gospodarz Chrystos Markopulos zabawiał nas grając i śpiewając. I po polsku i po grecku !

Dzień 3.

Odwiedzenie naturalnej i ekologicznej Plantacji ziół GReco, sadzenie nowych ziół, zwiedzanie  magazynu i suszarni. 

Odwiedzenie nowoczesnej ekologicznej winiarni.

Obiad w tradycyjnej tawernie w której będzie prezentacja – szkolenie i degustacja Win, oliwek, i oliw. Dodatkowo kuchnia grecka – Pontyjska z rejonu  Morza Czarnego.

 

Grecki wieczór z prawdziwą żywą grecką muzyką i kolacją w Perea

Dzień 4.

Ś

Jedziemy zwiedzić Thessaloniki! Panoramiczny punkt Salonik i zwiedzanie jej historycznych miejsc. 

Podczas spaceru po Salonikach mieliśmy okazję degustować tradycyjny napój turecki – potrawę o konsystencji kisielu – salep. 

Przerwa na grecką kawę i posiłek

Dzień 5.

 

Ostatniego dnia odwiedziliśmy  Targ greckich rolników i poznaliśmy lokalne produkty sezonowe.  Świeże migdały, granaty, oliwki w kilkudziesięciu smakach i rodzajach.

 

Następnym razem weźmiemy większe walizki 😉 

Opuszczamy hotel i jedziemy na lotnisko. 

 

I wracamy do Grecji już w maju ! 

Podsumowanie

Każdy z uczestników otrzymał certyfikat ukończenia kursu Grecja dla zielarzy. Poznaliśmy grecką florę, metody upraw ziół, tłoczenia oliwy. 

Smakowaliśmy potrawy tradycyjnej greckiej kuchni, w których stałą pozycję mają potrawy z liści, często zbieranych z naturalnego stanu. Dla Greków to nie jest dzika kuchnia, one są stale obecne w codziennych daniach. 

Pozostał niedosyt wiedzy, miejsc i dobrego jedzenia. Dlatego wracamy już w maju !

Dodaj komentarz