siemianka mak konopie dziczejemy justyna pargiela pnś

Konopie i mak na świątecznym stole. Justyna Pargieła w Pytaniu na Śniadanie

Oto obiecany przepis na siemieniotkę

Składniki:
250 g łuskanych nasion konopii
1 -2 cebule 
łyżka masła
śmietana min 18%
sól, pieprz
ugotowana kasza jaglana lub kasza gryczana 
Cebulę drobno kroimy, dusimy na łyżce masła. Do uduszonej cebuli dodajemy nasiona konopii, i zalewamy 1 l wody. Ja zalewam gorącą wodą. 
Gotujemy około 15 minut. 
Zupę można zmiksować. 
Dodajemy do smaku szczyptę soli i szczyptę pieprzu, dodawano także dawniej szczyptę cukru. 
Na talerzu kładziemy łyżkę kaszy jaglanej, i zalewamy ugotowaną siemieniotką. 
Do smaku można dodać łyżkę śmietany. 
 
Smacznego !
Wersja z łuskanymi nasionami jest prosta i szybka w przygotowaniu. Oryginalnie nasiona konopii niełuskane, moczono dobę. gotowano około 2 h aż popękały łuski. Następnie rozcierano je na stolnicy wałkiem, zbierano ze stolnicy na sitko i przepłukiwano niewielkimi ilościami gorącej wody, aby wypłukać środki.
Zupa tak przyrządzana była bardziej gorzka, ale oczywiście miała więcej walorów prozdrowotnych. Warto spróbować obydwu wersji, niekoniecznie na Wigilię.  

💕Odkrywaj razem ze mną sekrety dzikiej kuchni i ziołoznawstwa na kanale DziczeJemy. Zapisz się, aby być na bieżąco z nowościami kulinarnej przygody z roślinami jadalnymi i naturalnymi metodami zdrowego życia. Smacznej podróży życia pełnej zielonych inspiracji!❤ 

☕Postaw mi kawę 💕

Bądź na bieżąco 

Zapisz sie do newsletter

Dodaj komentarz