Konopie i mak na świątecznym stole. Justyna Pargieła w Pytaniu na Śniadanie

Oto obiecany przepis na siemieniotkę

Składniki:

250 g łuskanych nasion konopii

1 -2 cebule 

łyżka masła

śmietana min 18%

sól, pieprz

ugotowana kasza jaglana lub kasza gryczana 

Cebulę drobno kroimy, dusimy na łyżce masła. Do uduszonej cebuli dodajemy nasiona konopii, i zalewamy 1 l wody. Ja zalewam gorącą wodą. 

Gotujemy około 15 minut. 

Zupę można zmiksować. 

Dodajemy do smaku szczyptę soli i szczyptę pieprzu, dodawano także dawniej szczyptę cukru. 

Na talerzu kładziemy łyżkę kaszy jaglanej, i zalewamy ugotowaną siemieniotką. 

Do smaku można dodać łyżkę śmietany. 

Smacznego !

Wersja z łuskanymi nasionami jest prosta i szybka w przygotowaniu. Oryginalnie nasiona konopii niełuskane, moczono dobę. gotowano około 2 h aż popękały łuski. Następnie rozcierano je na stolnicy wałkiem, zbierano ze stolnicy na sitko i przepłukiwano niewielkimi ilościami gorącej wody, aby wypłukać środki.

Zupa tak przyrządzana była bardziej gorzka, ale oczywiście miała więcej walorów prozdrowotnych. Warto spróbować obydwu wersji, niekoniecznie na Wigilię.  

Zobacz więcej przepisów w mojej książce „DziczeJemy w kuchni”