Obrazek reklamujący warsztaty w Irlandii

Spacer zielarski i warsztaty kulinarne – Sonairte – Irlandia Sonairte NIEDZIELA, 11 CZERWCA 2023 O 11:00 – 15:00

 
Justyna Pargieła jest zielarką-fitoterapeutką i naturopatką, sposobów na zdrowie i urodę poszukuje na łące, w lesie i w ogrodzie.
Wychowana w lesie, zbierała od dzieciństwa zioła z babcią i starszą siostrą. Od 18 roku życia jest wegetarianką i uwielbia kuchnię roślinną. Wykorzystanie roślin, które są dostępne na wyciągnięcie ręki, bez uprawy uważa za niewykorzystany potencjał. Od lat zgłębia tajniki zielarstwa u najlepszych w Polsce, także przekazuje wiedzę dalej. Prowadzi działania pod marką Dziczejemy.
Temat warsztatów:
Spacer zielarski z rozpoznawaniem ziół oraz dzikich roślin jadalnych, oraz warsztat kulinarny
Warsztaty kulinarne – wykorzystanie roślin nieuprawnych w kuchni. Z zebranych roślin przygotujemy wspólnie potrawy, minimum 5.
Wykłady na temat wykorzystania ziół w profilaktyce zdrowia. Wartości odżywcze dzikich roślin jadalnych. Metody i zasady przygotowywania preparatów zielarskich.
Kuchnia naszych przodków była różnorodna, mimo jej skromności w naszym mniemaniu. Jadano dzikie rośliny nie tylko z biedy, jak uważamy, ale jako zupełnie normalny i oczywisty element posiłku.
Przywróćmy te rośliny do łask i na nasze stoły.
Rosnące w dziczy łąk i lasów rośliny mają MOC. Moc życia, przetrwania wśród innych roślin i stworzeń. Wybicia się przez gęstwinę korzeni sąsiadów i wrogów. To nie to samo, co sałata, której uprawiając człowiek robi miejsce na wzrost. Te dzikie z dziczy rośliny dadzą nam tę siłę, którą same muszą mieć, żeby przetrwać.
Zapraszam na smakowanie natury. Wiem, że razem łatwiej coś spróbować i zjeść i pokochać.
Harmonogram warsztatów
– 1 h – spacer zielarski połączony z rozpoznawaniem dzikich roślin jadalnych, oraz ich zbiór do celów degustacyjnych
– 30 min – przygotowanie zielnika warsztatowego ( do sfotografowania przez każdego uczestnika)
– 2 h – warsztaty kulinarne, wspólne przygotowanie potraw z uzbieranych roślin ( minimum 5)
– 30 min – wspólna uczta warsztatowa
Nauczysz się jak w łatwy i przyjazny sposób wprowadzać dzikie rośliny jadalne do swojej diety, i dlaczego.
Ekstra poznasz także tajniki przyrządzania ziołowych kiszonek !
 
Justyna Pargieła
Ziołoznawczyni – studia podyplomowe na Uniwersytecie Rzeszowskim – 2016
Towaroznawca zielarski, kosmetyków i żywności funkcjonalnej – studia podyplomowe na PWSZ im. Stanisława Pigonia w Krośnie – 2018
Zielarka – fitoterapeutka po kursie w Instytucie Medycyny Klasztornej w Katowicach – 2018
Naturopatka – kurs i egzamin w Izbie Rzemiosł w Katowicach – 2019
Absolwentka kursu Terapie Biologiczne – 2020
Absolwentka kursu Fitoterapia Szczegółowa – 2021
Psychodietetyczka – studia podyplomowe WSNS Lublin – 2022
Absolwentka kursu Terapie Biologiczne w Instytucie Medycyny Klasztornej – 2021 -2022
Słuchaczka kursu – Polskie rośliny w medycynie ekstremalnej I w okresie głodu 2022/2023
Autorka w Wydawnictwie Zdrowie bez leków (od 2019 r.)
Wykładowczyni w Instytucie Zielarstwa Polskiego i Terapii Naturalnych
Autorka książki „DziczeJemy w kuchni” – 24 rośliny, które od dzisiaj mogą być Twoim pożywieniem.
 
 
Więcej szczegółów oraz link do zakupu biletów – tutaj –
https://www.eventbrite.ie/e/619304134337
Please enter a valid URL

#warsztaty

Dodaj komentarz